czwartek, 30 czerwca 2016

Biszkopciki kakaowe z bitą śmietaną

Biszkopciki kakaowe z bitą śmietaną


Składniki :
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • bita śmietana,
  • ulubione owoce.
 Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania wsyp cukier a następnie dodaj żółtka. Wsyp przesianą mąkę oraz kakao. Delikatnie połącz składniki.  Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj za pomocą łyżki tworząc koła. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz 8 minut. Gorące omleciki ułóż na butelce.

Podawaj z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.  

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Ziołowa jajecznica ze szparagami

Ziołowa jajecznica ze szparagami 


Składniki :
  • szparagi,
  • 1 łyżka masła,
  • 4 jajka,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz.
 Przygotowanie :

Szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło i podsmaż szparagi. Szparagi ściągnij z patelni . Wbij jajka, wsyp zioła i energicznie mieszaj aż powstanie jajecznica. Dopraw do smaku solą, pieprzem. 

czwartek, 23 czerwca 2016

Młode ziemniaki z patelni

Młode ziemniaki z patelni 


Składniki :
  •  młode ziemniaki,
  • olej,
  • pieprz, 
  • sól,
  • rozmaryn, 
  • tymianek,
  • czosnek.
 Przygotowanie :

Ziemniaki dokładnie oczyść. Nie obieraj. Na patelni rozgrzej olej. Posmaż ziemniaki. Wlej niewielką ilość wody i przykryj patelnie. Duś na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Odparuj wodę. Dodaj czosnek i przyprawy. Smaż parę minut. 
 

wtorek, 21 czerwca 2016

Zakręcone paluchy pizza

Zakręcone paluchy pizza 


  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
 
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 


Składniki nadzienie :
  •  300-400 ml sosu pomidorowego,
  • mozzarella,
  • czosnek, 
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz.
 Przygotowanie :

Sos pomidorowy dopraw do smaku - solą, pieprzem, oregano. Dodaj przeciśnięty czosnek. 
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj  na prostokąt. Posmaruj sosem i posyp mozzarellą. Dłuższe boki ciasta zlep ze sobą. Nożem potnij paski około 2 cm. Każdy pasek zakręć 2-3 razy. Zakręcone paseczki ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 15 minut.  

 


piątek, 17 czerwca 2016

Kładzione kluski z serka

Kładzione kluski 
z serka homogenizowanego ( waniliowego )


Składniki :
  •  250g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 jajko L,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • prażone wiórki kokosowe,
  • truskawki. ( lub ulubione owoce )
 Przygotowanie :

 Do miski przełóż serek. Wbij jajka i wymieszaj składniki. Dodaj mąkę i dokładnie połącz całość. Zagotuj wodę w garnku. Łyżeczką nabierz masę serową  i włóż do wody. Kluseczka sama powinna odpaść z łyżki. Postępuj tak aż do zużycia ciasta. Gotuj około 2-3 minuty. Kluseczki posyp wiórkami kokosowymi. Podawaj ze świeżymi owocami. 

 

czwartek, 16 czerwca 2016

Ciasto truskawkowe ( sernik na zimno )

Ciasto truskawkowe
( sernik na zimno ) 


Składniki biszkopt: ( blaszka : 24 cm x 24 cm )

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 kopiate łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt :

Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki. Wlej ciasto do formy. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Składniki masa truskawkowa :

  • 700g sera na twaróg mielonego (w temperaturze pokojowej),
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej,
  • 300g-400g świeżych truskawek ( do masy ),
  • truskawki świeże na wierzch ciasta.

Przygotowanie cista :

Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wody, ostudź.
Truskawki zmiksuj na mus i połącz z serem.
Do masy serowo-truskawkowej wolnym strumieniem wlej żelatynę.
Dokładnie połącz składniki.

Biszkopt pokrój na paski. Ułóż co drugi w blaszce. W puste miejsce wlej masę. Resztę masy wysmaruj na górę ciasta. Na górze ułóż obok siebie truskawki przekrojone na pół. Włóż do lodówki.

Galaretkę przygotuj zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Ostudź i przelej tężejącą na ciasto. Całość włóż ponownie do lodówki na 2-3 godziny.


środa, 15 czerwca 2016

Pizza z wędzoną kiełbasą

Pizza z wędzoną kiełbasą 



  • 23-25 g drożdży
  • 500g mąki
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Przygotowanie :
 
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. 
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia. 
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. 


 Składniki :
  • wędzona kiełbasa, 
  • pieczarki,
  • cebula,
  • pomidorki koktajlowe,
  • serek topiony,
  • starta mozzarella,
  • sos pomidorowy.

Przygotowanie :


Podziel ciasto na 2 części. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek. Posmaruj pomidorowym sosem i posyp mozzarellę. Ułóż pokrojone pieczarki, cebulę, kiełbasę i pomidorki koktajlowe.
 
Pizze zawsze włóż do dobrze rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut w temperaturze powyżej 200 stopni. Pizza jest gotowa jeśli od spodu jest rumiana.




wtorek, 14 czerwca 2016

Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej

Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej 


Składniki :
  • 3 nieduże filety z kurczaka, ( pojedyncze )
  • 300g fasolki szparagowej, ( może być mrożona )
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 - 2 szklanki bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • olej do smażenia.
 Przygotowanie :

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.  Wrzuć fileta i smaż parę minut. Koncentrat rozpuść w bulionie i wlej do mięsa. Duś parę minut. Dodaj fasolkę i ponownie duś 5/8 minut. Wsyp oregano i dopraw do smaku.  

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior 


Składniki :
  • 1 nieduży kalafior,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka kurkumy.
 Przygotowanie :

 Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Przełóż do miski. Wlej olej i wsyp przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Kalafior przełóż do naczynia żaroodpornego i pomiędzy włóż rozgniecione delikatnie ząbki czosnku. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

wtorek, 7 czerwca 2016

Łazanki z młodej kapusty

Łazanki z młodej kapusty 
z kurczakiem i boczkiem 


Składniki: 
  • 1  młoda kapusta biała, 
  • 2 cebule, 
  • 2 filety z kurczaka,
  • 200g boczku wędzonego,
  •  olej,
  •  makaron ,
  •  sól, 
  • pieprz,
  • tymianek.
Przygotowanie : 
 
Kapustę pokrój w kostkę. Wrzuć na osoloną wodę i gotuj  5min. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę  pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla i podsmaż całość. (najlepiej w rondu gdzie będzie można wrzucić kapustę). Na patelni wlej niewielką ilość oleju i podsmaż pokrojone mięso i boczek. Przełóż do kapusty z cebulą.  Duś na wolnym ogniu 10 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Owsianka truskawkowo-poziomkowa

Owsianka truskawkowo-poziomkowa


Składniki :
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka miodu,
  • truskawki, 
  • poziomki .
Przygotowanie :

Mleko wlej do rondelka. Wsyp płatki owsiane i zagotuj. Ściągnij z ognia i wolej miód. Dodaj połowę porcji truskawek i wymieszaj delikatnie. Owsiankę przełóż do miseczki i wsyp resztę truskawek i poziomki. 
 

środa, 1 czerwca 2016

Bitki wołowe w sosie własnym

Bitki wołowe w sosie własnym



Składniki :
  • 600g mięsa wołowego, ( u mnie udziec wołowy )
  • sól,
  • pieprz, 
  • papryka słodka,
  • mąka,
  • olej do smażenia,
  • 2 cebule,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.
 Przygotowanie :

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Posyp solą, pieprzem i papryką. Mięso obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso z każdej strony. Ściągnij mięso i podsmaż pokrojoną cebulę.  Wlej bulion. Dodaj ziele angielskie, i liść laurowy oraz wcześniej przygotowaną cebulę.  Wlej bulion i duś 40-50 minut. Dopraw do smaku.

Print