Rogaliki drożdżowe z budyniem
Składniki (około 20 szt rogalików) :
- 3/4 szklanki ciepłego mleka,
- 3 jajka,
- 45-50g świeżych drożdży,
- 120g miękkiego masła,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 4 szklanki mąki.
Przygotowanie :
Do kubka wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz wrzuć pokruszone drożdże. Dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj składniki i pozostaw aby powstał rozczyn. Do pozostałego mleka wsyp cukier i dodaj pokrojoną margarynę. Postaw na wolnym ogniu i delikatnie pogrzej tak aby masło i cukier się rozpuściły. Wbij jajka i wymieszaj całość. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie, wlej rozczyn i mleko z masłem i jajkiem. Dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscy przez 40-50 minut.
Składniki nadzienie :
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem,
- 500ml mleka.
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą cześć rozwałkuj na koło, podziel na 8 części.
Na każdą szerszą cześć trójkąta połóż porcję budyniu. Zawiń tak aby powstał rogalik. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.