Ciasto śmietanowiec
Składniki biszkopt :
- 4 jajka
- 120g cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa :
- 400g serka kremowego, ( np twaróg na sernik - bez dodatku cukru )
- 250ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki żelatyny,
- 3 galaretki o różnych kolorach,
- 4-5 łyżek cukru pudru.
Przygotowanie :
Przygotuj trzy płaskie miseczki. Do każdej wlej 1,5 szklanki gorącej wody i wsyp galaretki. Energicznie wymieszaj. Odstaw aż ostygną i włóż do lodówki na 3-4 godziny. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.
Żelatynę rozpuść 1/4 szklance gorącej wody. Odstaw aż ostygnie.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Nie przerywając miksowania dodaj serek oraz wcześniej przygotowaną żelatynę. Wsyp 3/4 części galaretki pokrojonej w kostkę i delikatnie połącz składniki.
Masę wylej na biszkopt. Górę ciasta posyp resztą galaretki. Włóż do lodówki na 4-5 godzin.
Biszkopt to chyba najlepsze ciasto na świecie! Lekki, łatwy i daje mega dużo możliwości. Ten przepis też jest super, wydrukuję sobie i zaskoczę mamę na Dzień Mamy :D Dzięki!
OdpowiedzUsuńTwoja mama będzie zachwycona ! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńprosze o wymiar blaszki lub tortownicy pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrównież proszę o podanie wymiarów blaszki
OdpowiedzUsuń