Malutkie bułeczki "chałka"
Składniki chałka - bułeczki :
- 45-50 g świeżych drożdży,
- 500g mąki,
- 1/2 szklanka mleka,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- 4 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania.
- 2 łyżeczki masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka mąki.
Przygotuj rozczyn z drożdży. Do kubka wlej ciepłe mleko, wsyp cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Połącz składniki i zostaw aby wyrosło. Do miski wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj rozczyn, rozbełtane jajka oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50-60minut. Podziel ciasto na mniejsze części. Uformuj okrągłe bułeczki i włóż do metalowych foremek. Odstaw aby chałka podrosła.
Przygotowanie kruszonki :
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
Chłka kojarzy mi się z podłużną bułką a tu prosze jaka odmiana :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dokładnie jest z podłużnej chałki z kruszonką :)
UsuńTylko inaczej podane :)
Cudowny pomysł, zdjęcia i bułeczki są przeurocze :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, bardzo mi się podobają:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń