poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Krem z pieczonych buraków

Krem z pieczonych buraków


Składniki :
  • 4-6 szt pieczonych buraków,
  • 2 jabłka,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • bulion warzywny,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z wyciśniętej 1 cytryny,
  • oliwa,
  • parmezan starty do posypania zupy.
Przygotowanie :

Buraki i jabłka obierz ze skory i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej oliwę i wrzuć jabłka,cebulę,  buraki i czosnek. Podsmaż chwilę. Wlej bulion i wlej sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.  Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Przed podaniem posyp zupę krem parmezanem. 



5 komentarzy:

  1. mmmm .... chętnie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedyś w restauracji, był naprawdę dobrze przyrządzony.
    chyba zrobię sobie taki sama :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Pewnie wypróbuje kiedyś.. ale tyle przepisów jest do wypróbowania, nie wiem który pierwszy :>

    czekamynacud.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczone buraki...czyli jak? w foli czy w naczyniu żaroodpornym
    Jak długo mają się piec? do miękkości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owiń buraki w foli i piecz do miękkości.
      Długość pieczenia zależy od wielkości buraka.
      Najczęściej piekę buraki przy pieczeniu mięsa lub ciasta.

      Pozdrawiam !

      Usuń

Print