Krem z pieczonych buraków
Składniki :
- 4-6 szt pieczonych buraków,
- 2 jabłka,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- bulion warzywny,
- sól,
- pieprz,
- sok z wyciśniętej 1 cytryny,
- oliwa,
- parmezan starty do posypania zupy.
Przygotowanie :
Buraki i jabłka obierz ze skory i pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej oliwę i wrzuć jabłka,cebulę, buraki i czosnek. Podsmaż chwilę. Wlej bulion i wlej sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp zupę krem parmezanem.
mmmm .... chętnie wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńjadłam kiedyś w restauracji, był naprawdę dobrze przyrządzony.
OdpowiedzUsuńchyba zrobię sobie taki sama :]
Ciekawy przepis. Pewnie wypróbuje kiedyś.. ale tyle przepisów jest do wypróbowania, nie wiem który pierwszy :>
OdpowiedzUsuńczekamynacud.blog.pl
pieczone buraki...czyli jak? w foli czy w naczyniu żaroodpornym
OdpowiedzUsuńJak długo mają się piec? do miękkości
Owiń buraki w foli i piecz do miękkości.
UsuńDługość pieczenia zależy od wielkości buraka.
Najczęściej piekę buraki przy pieczeniu mięsa lub ciasta.
Pozdrawiam !