Domowy majonez
Składniki :
- 1 jajko,
- 250 ml oleju słonecznikowego,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- 2 łyżki białego octu winnego.
Jajko dokładnie umyj i wyparz w wrzątku przez 10 sekund.
Do miseczki wbij jajko. Wsyp sól, pieprz i cukier. Wlej ocet. Mikserem ubij wszystko na pianę. Stopniowo, wolnym strumieniem, małymi partiami wlej olej cały czas ubijając. Masa zrobi się gęsta i biała.
Jak długo można taki majonez przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie Karolino,
UsuńNajczęściej majonez przygotowuję tuż przed podaniem lub wieczorem aby był świeży na śniadanie.
Nie mam zaufania do dan z surowych jajek.
Myślę , że majonez szczelnie zamknięty w słoiczek i przechowany w lodówce będzie dobry przez 2 dni.
Pozdrawiam, !