piątek, 23 maja 2014

Knedle z waniliowymi truskawkami

Knedle z waniliowymi truskawkami 


Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.

Składniki nadzienie :
  • 700g świeżych truskawek, 
  • 1 laska wanilii,
  • 2 łyżki cukru.
Przygotowanie nadzienia :

Do rondelka włóż pokrojone truskawki. Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Włóż do truskawek nasionka oraz laskę wanilii. Wsyp cukier. Wlej 4-5 łyżek wody i duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Gorący mus ostudź. 

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. 



8 komentarzy:

  1. Dziękuję za ten przepis! Nie mogę się już doczekać kiedy zrobię swoje knedle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem co jutro na obiad! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zaczyna się pomału sezon na knedle, też trzeba będzie zrobić kilka z świeżymi truskawkami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja tak siedze i mysle co tu z truskawkami zrobic - a tu prosze takie pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam knedle! a tak dawno ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne knedle! ; )
    Koniecznie wypróbuję z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wspaniałe, dawno nie jadłam, trzeba koniecznie zrobić w sezonie truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń

Print