Knedle z waniliowymi truskawkami
Składniki ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
Przygotowanie ciasta :
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto.
Składniki nadzienie :
- 700g świeżych truskawek,
- 1 laska wanilii,
- 2 łyżki cukru.
Do rondelka włóż pokrojone truskawki. Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Włóż do truskawek nasionka oraz laskę wanilii. Wsyp cukier. Wlej 4-5 łyżek wody i duś na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Gorący mus ostudź.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch.
Dziękuję za ten przepis! Nie mogę się już doczekać kiedy zrobię swoje knedle :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro na obiad! :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie podeślij zdjęcie :)
Usuńoj zaczyna się pomału sezon na knedle, też trzeba będzie zrobić kilka z świeżymi truskawkami:)
OdpowiedzUsuńa ja tak siedze i mysle co tu z truskawkami zrobic - a tu prosze takie pysznosci :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam knedle! a tak dawno ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńŚliczne knedle! ; )
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję z truskawkami!
Ale wspaniałe, dawno nie jadłam, trzeba koniecznie zrobić w sezonie truskawkowym :)
OdpowiedzUsuń