Fasolka po bretońsku
Składniki :
- 400g grubej fasoli,
- 300g kiełbasy,
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie :
Fasolę wsyp do garnka i wlej wodę. Odstaw do namoczenia na noc. Wylej wodę.W rondu rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmaż. Wsyp fasolę i wlej wodę. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 30 minut na wolnym ogniu. Dodaj pokrojoną kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Ponownie zagotuj aż fasola będzie miękka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
uwielbiam fasolke, mniam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to danie:)
OdpowiedzUsuńkocham to danie:-) pamiętam, że było jednym z pierwszych na początku blogerskiej przygody :-) na fb nawet zostało u nas jako profilowe:-))) pozdrawiam ciepło:-)))
OdpowiedzUsuńWygląda tak smacznie, że chyba sama się zmotywuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń