Biszkopt z olejem rzepakowym
i "musującą" galaretką
Bardzo orzeźwiające i lekkie ciasto z truskawkami i "musującą" galaretką.
Świetne na upalne dni !
Biszkopt przygotowałam z olejem rzepakowym. Dzięki niemu stał się lekko wilgotny. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się go przemycić w każdych potrawach - od deserów po dania obiadowe czy sałatki. Warto dbać o zdrowie swoich najbliższych bo jest ono najważniejsze !
Składniki biszkopt :
- 4 jajka
- 120g cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki :
- świeże truskawki,
- 400ml słodkiego wina musującego,
- 2,5 łyżki żelatyny,
- 150g serka mascarpone,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 3 łyżki cukru pudru.
Wino musujące delikatnie zagotuj. Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj składniki. Pozostaw aż wino ostygnie.
Śmietankę ubij na sztywna pianę. Partiami dodaj mascarpone i cukier puder. Biszkopt posmaruj śmietankowym kremem. Na górze ułóż połówki truskawek i wlej galaretę. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.