Ciasto "wulkan"
Składniki biszkopt :
- 4 jajka,
- 120g cukru,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju,
- 100g czekolady gorzkiej.
Przygotowanie biszkopt :
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej raz roztopioną czekoladę. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej raz roztopioną czekoladę. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki masa straciatella :
- 100g czekolady mlecznej ,
- 300ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny.
Przygotowanie masy straciatella :
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wrzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj składniki.
Składniki masa czekoladowa :
- 100g czekolady mlecznej,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 łyżka żelatyny.
Przygotowanie masy straciatella :
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Wlej czekoladę. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wymieszaj składniki.
Składniki dodatkowe :
- świeże truskawki.
Przygotowanie ciasta " wulkan " :
Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Pierwszą część biszkoptu ułóż na blaszce. Wyłóż na biszkopt masę czekoladową a na nią masę straciatella. Drugą część biszkoptu podziel na trójkąty i ułóż obok siebie na masie stracciatella. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i połóż na górę torcika. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.
o kurcze co za ciacho:)!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie !!! zjadła bym je całe :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega! Super ciasto
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Wygląda magicznie :D
OdpowiedzUsuńJakie świetne ciacho! Wygląda rewelacyjnie *.*
OdpowiedzUsuńPodobne trochę do kopca kreta ^^
Bardzo efektownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowe to ciasto Kochana ... az kusi, żeby je upiec już dziś:) ... teraz to juz mam totalną zagwozdkę co upiec na weekend:)
OdpowiedzUsuńwoow robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuń