Blok czekoladowy
Składniki : 100g masła, 400g czekolady mlecznej, 3-4 łyżki złotego syropu (bądź miodu), 2 garści herbatników, mieszane owoce suszone - żurawina, pistacje (bez skorupek), orzech laskowy, dynia, rodzynki (lub Wasze ulubione według uznania) , kakao w proszku do posypania.
Przygotowanie : Rozpuścić masło, czekoladę i złoty syrop w misce ustawionej z lekko wrząca woda. Dno miski nie możne dotykać wody. Często mieszaj masę do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmij masę z ognia i dodaj grubo pokruszone herbatniki, orzechy, pistacje, żurawinę, rodzynki. Wymieszaj delikatnie i przełóż do formy. Rozprowadź masę bardzo starannie, lekko ją ugniatając. Wygładź wierzch. Przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godz. ( Przed podaniem najlepiej jest wstawić blok do zamrażarki na 15-30 min. ) Wyjmij blok z lodówki, oprósz kakao i pokrój na plastry.
Ale pyszny i jaki pełen smacznych dodatków! śliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńsmakowity :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie bloki, inspirujące!
OdpowiedzUsuńwspaniały blok :) zjadłabym kawałek
OdpowiedzUsuń