piątek, 30 marca 2012

Czekoladowe naleśniki

Czekoladowe naleśniki

Aksamitny smak czekolady przywodzi na myśl długie i zimne wieczory a orzeźwiający smak truskawek mówi mi, że gorącą wiosna i lat już tuz tuż. Na styku tych dwóch pór roku i smaków spotykają się moje czekoladowe naleśniki z nadzieniem z truskawek i delikatnego sera z wanilią. 
Pycha..



Składniki : Ciasto:  1/4 kostki masła, 50g gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, 2 jajka, 2 krople ekstraktu waniliowego, 1 szklanka mleka, 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody gazowanej.
Składniki : Nadzienie serowe: 200g truskawek, 2 łyżki cukru pudru, 200g twarogu zmielonego, laska wanilii.


Przygotowanie:Do garnka wrzucić pokrojone masło, czekoladę ,mleko , kakao, ekstrakt waniliowy. Na bardzo małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia.Wystarczy żeby wszystkie składniki się rozpuściły. Odstawi z ognia. Jeśli masa jest ciepła odstawić do ostygnięcia. Wbić jajka i cukier do ciasta, zmiksować. Następnie dodać przesiana mąkę i jeszcze raz dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Na końcu wlać wodę gazowaną, wymieszaj. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej masłem. Truskawki pokroić. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Laskę wanilii przekroić na pół i nożem wyciągnąć ziarenka, wymieszaj ze serem. Naleśniki posmaruj masą serowa, poukładaj truskawki i zwiń na trójkąt. Całość posyp cukrem pudrem.









5 komentarzy:

  1. jak patrzę na te truskawki, to tak mi tęskno do lata :(
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tak się na nie patrzy... to aż ślina cieknie ... :) oby do lata

    OdpowiedzUsuń
  3. ach zeby juz truskawki były na stale i to nasze polskie... mniam... takie naleśniki ... paluszki lizac.

    OdpowiedzUsuń
  4. i te truskawki do tego - strzał w dziesiątkę!
    naleśniki działające jak afrodyzjak. ponętne w każdym calu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Print