Żółte curry z krewetkami
Składniki :
- 300g krewetek,
- 150g fasolki szparagowej zielonej,
- 1/2 brokuła,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki żółtej pasty curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 400ml mleczka kokosowego,
- 200-300ml bulionu,
- 2cm świeżego imbiru,
- olej do smażenia,
- sok z 1/2 limonki,
- sezam.
W wysokiej patelni podgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek oraz starty na tarce imbir. Dodaj pastę curry. Podsmaż chwilę. Dodaj krewetki i ponownie smaż parę minut. Wlej bulion i wrzuć warzywa - pokrojony brokuł oraz fasolkę. Duś parę minut. Wlej mleczko kokosowe i dodaj kurkumę. Duś od przykryciem 10 minut. Wlej sok z limonki. Całość posyp sezamem.
yum ! robilam kiedys podobne
OdpowiedzUsuńPo 10 minutach krewetki będą twardą gumą nie do zgryzienia. Doradzam korektę: dusić wszystko bez krewetek 10 m., dodać krewetki i dusić jeszcze 5 min.
OdpowiedzUsuń