Kruche ciasto z dżemem i kruszonką
Składniki : ( blaszka 22x34cm)
- 150g zimnego masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 3/4 szklanki mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 łyżka zimnego wody. ( jeśli ciasto będzie nie będzie się kleić )
- 250g-300g ulubionego dżemu, marmolady lub powideł śliwkowych.
- 80g masła,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru.
Przygotowanie :
Mąkę , cukier puder oraz proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj pokrojone masło oraz wbij jajko. Zagnieć szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się kruszyć wlej łyżkę zimnej wody.
Ciasto rozwałkuj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakuj widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 10 minut.
Przygotuj kruszonkę. W rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i cukier puder. Wymieszaj całość łyżką aż powstaną grudki.
Z piekarnika wyciągnij podpieczony spód. Całość posmaruj dżemem. Ciasto posyp wcześniej przygotowaną kruszoną.
Ponownie włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Jak smacznie wyglada
OdpowiedzUsuńProste ciasto i na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuń