Aromatyczny krem z pieczonego kalafiora
z pesto buraczkowym ( botwnikowym )
Kalafior to łatwo dostępne i wszystkim znane warzywo. Według mnie bardzo niedoceniany. Na polskich stołach głównie podawany jako ugotowany dodatek do drugiego dania. Ja uwielbiam jednak robić z niego kremowa zupę. Koniecznie upieczony i doprawiony najlepszymi przyprawami Vegeta. Nabiera orzechowego aromatu. Aby danie nabrało wyjątkowego charakteru koniecznie podaj go z buraczkowym pesto. Domownicy będą zachwyceni.
Składniki :
- 1 duży kalafior,
- 6-8 szt ząbków czosnku,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 szklanka mleka,
- olej,
- 1 łyżka przyprawy w płynie Vegeta Natur, www.vegeta.pl
- pieprz.
Przygotowanie :
Kalafior podziel na mniejsze kawałki. . Różyczki kalafiora oraz czosnek natrzyj niewielką ilością oleju. Przełóż na blaszkę. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury stopni i piecz 15-20 minut.
Upieczone warzywa przełóż do garnka. Wlej bulion i całość zblenduj. Dopraw przyprawą Vegeta Natur w płynie oraz pieprzem. Całość podgrzej. Wlej mleko i dokładnie wymieszaj.
Składniki pesto botwinkowe ( buraczkowe ) :
- garść liści z botwinki,
- 2-3 małe buraczki, ( mogą być wcześniej upieczone z kalafiorem )
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki parmezanu,
- 2 łyżki płatków migdałów,
- 2-3 łyżki oliwy.
Przygotowanie :
Do miski blendera włóż pokrojone liście botwinki oraz małe buraczki. Dodaj czosnek oraz migdały. Wsyp parmezan i wlej oliwę. Całość zmiksuj na gładką masę.