Bataty po meksykańsku
Bardzo lubię bataty. Można je podawać na wiele sposobów ale moim ulubionym jest prosto z grilla. Zawsze są atrakcją spotkań ze znajomymi. Tego roku z powodu panujących warunków trudno o spotkanie w gronie przyjaciół więc pozostaje odtworzenie tego w domu. Tym razem postanowiłam przygotować je po meksykańsku. Fasola kukurydza odrobina chilli a jako idealne dopełnienie Vegeta nature. To nie może się nie udać. Efekt jest oszołamiający i sama już nie wiem czy to danie lepiej wygląda czy smakuje. Koniecznie spróbujcie !
Składniki :
- 5 -6 szt niedużych batatów,
- olej do smażenia,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 1/2 puszki fasoli,
- 1 mała papryczka chilli,
- 2 łyżeczki Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw www.vegeta.pl
- pieprz,
- 50g-80g startej mozzarelli,
- 1 dojrzałe awokado.
Bataty owiń w folię i włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piecz rzez 30 minut ( bataty powinny być miękkie)
Bataty przekrój na pół. Łyżką wydrąż środek pozostawiając brzegi.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę. Do podsmażonych warzyw dodaj wcześniej wydrążone słodkie ziemniaki. Dokładnie połącz całość. Wsyp przyprawę Vegeta Natur i pieprz. Do łódeczek wcześniej przygotowanych włóż farsz. Całość posyp mozzarellą. Bataty ponownie włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.
Przepis bierze udział w akcji :
Ja jestem fanką batatów. Upieczone w piekarniku z dodatkiem ziół prowansalskich to jedno z moich ulubionych dodatków do dań mięsnych czy ryb. Na diecie też są wskazane. Wzięłam się wreszcie za odchudzanie. Teraz szukam polecany catering w Warszawie, ponieważ nie mam w tygodniu czasu, aby gotować. Mam nadzieję, że dzięki temu schudnę raz na zawsze.
OdpowiedzUsuń