"Różowe " kluski śląskie
Składniki kluski :
- 600g ugotowanych ziemniaków,
- 400g mrożonego puree z buraków,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- szczypta cukru,
- 2 jajka,
- mąka ziemniaczana,
- sól,
- 2 łyżki oleju.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj puree i smaż na wolnym ogniu parę minut. Wlej sok z cytryny i cukier.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i dodaj buraki. Wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielkie kluski. Palcem zrób dziurkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł na kluski w odmienionej formie :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite te kluski a ich kolor jest cudny;)
OdpowiedzUsuńPiękny intensywny kolor mają .:)
OdpowiedzUsuńkolor mają powalający po prostu!
OdpowiedzUsuńładnie wyszły:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie widziałam! :D I nie smakowałam, ale rozumiem, ze różnią się nie tylko wyglądem od moich ukochanych klusek i że mizerii z buraków już nie trzeba do takich :)
OdpowiedzUsuń