środa, 11 lutego 2015

Krokiety z mięsem i leśnymi grzybami

Krokiety z mięsem i leśnymi grzybami

Składniki naleśniki : 
  • 200g mąki, 
  • 50g roztopionego masła, 
  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki mleka,
  •  szczypta soli.

 Składniki dodatkowe : 
  • bułka tarta,
  •  2 jajka,
  • 2 łyżki mleka, 
  • sezam,
  •  olej do smażenia.

Składniki nadzienie :
  •  1 kg karczku bez kości, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1/2 małego selera,
  •  2 cebule, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 3 ząbki czosnku,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  • 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
  •  liść laurowy, 
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 mała bułka,
  • mleko do namaczania bułki
  • 50g suszonych grzybów,
  • 1 łyżka masła.
 Przygotowanie naleśniki : 
Wszystkie składniki ubij na gładką masę.  Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.

Przygotowanie nadzienia : 
Grzyby zalej zimną wodą i mocz 30minut. Posiekaj drobno. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem  masła podsmaż grzyby.
Bułkę zamocz e mleku. Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części.  Zmiel wraz z marchewką oraz namoczoną bułką i wcześniej przygotowanymi grzybami. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa, wlej śmietanę. Wymieszaj całość. Przypraw solą, pieprzem.
Przygotowanie krokiety : 

Na każdy naleśnik ułóż farsz. Zwiń, obtocz w rozbełtanych jajkach z mlekiem i na końcu w bułce tartej i sezamie. Smaż na złoty kolor. 
 



1 komentarz:

Print