Bułeczki dyniowe
Składniki :
- 500g mąki,
- 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) ,
- 150ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 jajko L,
- 30g roztopionego masła,
- 250g purre z dyni,
- ewentualnie - 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek.
Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę, cukier , sól i drożdże. Wymieszaj. Dodaj jajko, masło i purre z dyni. Wlej wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto podziel na równie części. Uformuj bułeczki. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Bułeczki natnij nożem na brzegach. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz