niedziela, 3 listopada 2019

Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe 


Składniki :
  • 500g mąki,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) ,
  • 150ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko L,
  • 30g roztopionego masła,
  • 250g purre z dyni, 
  • ewentualnie - 1 rozbełtane jajko do posmarowania bułeczek.


Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, cukier , sól i drożdże. Wymieszaj. Dodaj jajko, masło i purre z dyni. Wlej wodę. Zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto podziel na równie części. Uformuj bułeczki. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Bułeczki natnij nożem na brzegach. Włóż do piekarnika i piecz przez 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print