Świąteczny tort piernikowy
Tradycyjne ciasto piernikowe które moja mama co roku przygotowuje na święta z masą z kaszy manny w nowoczesnej formie - w formie tortu ! Cudowne połączenie piernikowego ciasta przełożonego powidłami śliwkowymi i masą czekoladową. Z pewnością zaskoczysz swoich gości !
Składniki ciasto: (3 okrągła x blaszka 18 cm )
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1 szklanka Oleju Wielkopolskiego Miks z Kokosem,
- 1 szklanka czarnej herbaty, ( mocno zaparzona z 2 torebek )
- 3 szklanki mąki,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki sody.
Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Zmiksuj całość na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej partiami miód, olej i herbatę. Wsyp mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Podziel ciasto na 3 równe części. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat piecz osobno w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.
Składniki masa :
- 500g serka mascarpone,
- 250ml zimnej śmietanki 36%,
- 300g czekolady gorzkiej,
- 3-4 łyżki cukru pudru.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Ostaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij mikserem. Nie przerywając miksowania dodaj partiami serek mascarpone oraz wsyp cukier puder. Dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
Pozostałe składniki :
- nalewka kukułkowa lub likier czekoladowy,
- pierniczki, ( przygotowałam 1/2 porcji )
- powidła śliwkowe.
Każdy blat nasącz ulubionym alkoholem oraz posmaruj warstwę powideł. Masę czekoladową podziel na 3 części. Pierwszy blat ciasta posmaruj masą oraz przykryj drugim ponownie rozsmaruj masę czekoladową. Połóż trzeci blat ciasta i rozsmaruj masę na górze ciasta oraz boki. Tort włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny. Przed podaniem udekoruj pierniczkami.
Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez www.olejkonwenanse.pl
#olejkonwenanse #OlejWielkopolski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz