niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki na ostatnią chwilę


Składniki :
  • 500g mąki
  • 120g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 120g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Przygotowanie :

Miód, masło i cukier podgrzej w rondelku. Przestudź masę. Wbij jajko i wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.  Rozwałkuj i wytnij dowolne wzorki. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Ostudzone pierniczki włóż do puszki. Zamknij. Po 2-3 dniach będą miękkie. 




10 komentarzy:

  1. Ale złośnik z tego pierniczka, mimo tego i tak przeuroczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne, urocze! dziękuję za wpsi o lukrowaniu, zaraz zabieram się do pracy! przyda się przepis na lukier królewski :]

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile sztuk ludzików wyszło z takiej ilości składników? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam różne kształty tych ludzików. Ale ok 3 blach mi wyszło :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
    2. Mam różne kształty tych ludzików. Ale ok 3 blach mi wyszło :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  4. wszystko co na ostatnią chwile da sie zrobić i co wygląda i smakuje obłędnie - to dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak ciastki ze Shreka

    OdpowiedzUsuń
  6. hehe;D Jakie mają cudne buźki!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. :D Wyglądają genialnie:) Zwłaszcza ten "wściekły":)

    OdpowiedzUsuń

Print