Drożdżowe kapuśniaczki do barszczu
Idealne kapuśniaczki do barszczu. Z podanych porcji wychodzi ok 25 szt.
Cześć można zamrozić i później odgrzać w piekarniku.
Składniki ciasto :
- 600g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- sól
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 30g świeżych drożdży
- 50g miękkiego masła
- masło do posmarowania kapuśniaczków
- 300g pieczarek
- 800g - 1 kg kapusty kiszonej
- sól
- pieprz
- 2 cebule
- kminek mielony
- 2 łyżki masła
Do miski wlej 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe mleko podgrzej i wrzuć masło, tak aby się rozpuściło. Na stolnicę wysyp mąkę. Zrób wgłębienie. Wlej zaczyn, mleko z masłem, rozbełtane jajka i wsyp sól. Wyrób ciasto, tak aby było elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki i smaż aż całkowicie odparuje woda. Kapustę odciśnij i posiekaj. Dodaj do pieczarek i cebuli. Duś aż kapusta będzie miękka dolewając co jakiś czas wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. ( Najlepiej na kształt prostokąta) Podziel na 2 części. Na każdym prostokącie ułóż wzdłuż pasek farszu z kapusty i pieczarek. Zwiń i końce ze sobą zlep. Podziel na mniejsze kawałki i posmaruj każdy rozpuszczonym masłem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Takie kapuśniaczki z pewnością świetnie pasują do barszczyku :)
OdpowiedzUsuńextra, też dzisiaj przyrządzam podobne :)
OdpowiedzUsuńThis is amazing thanks for sharing this blog i become fan of your blogs now. This blog is so interesting and informative.
OdpowiedzUsuńReally very happy to say, your post is very interesting to read .I never stop myself to say something about it You’re doing a great job. Keep it up
OdpowiedzUsuńUsually I never comment on blogs but your article is so convincing that I never stop myself to say something about it. You’re doing a great job Man,Keep it up.
OdpowiedzUsuń