Idealny miodownik
Miodownik to tradycyjne,
pyszne ciasto karmelowo-miodowe.
Jest to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, przygotowywany tylko w
okresie świąt Bożego Narodzenia. Przywołuje dobre wspomnienia, oraz
wyjątkową atmosferę świąt.
Do jego upieczenia użyłam jak zwykle Margaryny Palma, która również
towarzyszy mi , a wcześniej mojej mamie i babci. Nadaje ciastom
niepowtarzalny smak i aromat dzięki recepturze opartej o olej palmowy.
Ciasto możesz przygotować 2 dni wcześniej, a krem na następny dzień. Dobrze jest jak ciasto poleżakuje dobę w lodówce. Wtedy cała masa wchłonie się do miodownika.
Składniki ciasto :
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 małe jajka
- 1 łyżka margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar
- 1 płaska łyżeczka sody (do masy )
- 2,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka sody ( do mąki )
Do miski wsyp cukier, kakao i sodę. Dodaj miód, margarynę i wbij jajka. Postaw garnek na garnku z gorącą wodą i ubijaj na parze przez 10-15 minut. Na stolnicę wysyp mąkę z sodą. Zrób wgłębienie i wlej wolnym strumieniem masę , cały czas łącząc z mąkę. Zagnieć jednolite ciasto. Podziel ciasto na 4 równe części ( najlepiej podziel ciasto przy pomocy wagi). Rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Jeden z placów włóż do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Placki powinny być twarde.
Składniki masa :
- 1L mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 kostki margaryna Palma z Murzynkiem Bielmar
- 1 laska wanilii
- 1 puszka masy kajmakowej ( u mnie 500g)
- kakao do posypania ciasta
Odlej do miski 1 szklankę mleka. Wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka. Wrzuć pokrojoną laskę wanilii na pół i wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia. Wolnym strumieniem wlej mieszankę mleka z mąką. Cały czas energicznie mieszając aż będzie gęsta. Odstaw z ognia, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Margarynę utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami dodaj masę mleczną oraz masę kajmakową. Każdy placek posmaruj masą układając kolejny. Górę ciasta posmaruj masą. Posyp kakao i odstaw do lodówki na całą noc.
Blaszka : 30cm x 24 cm
Rzeczywiście idealny ! Jakie ma równe warstwy :))
OdpowiedzUsuńMiodownika z masą na bazie kajmaku jeszcze nie próbowałam :) Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie smakuje :)
UsuńPolecam !
wygląda obłędnie :) będzie szykowany na święta!!
OdpowiedzUsuńJa wczoraj piekłam placki na urodziny maluszka i wyszło mi 5 placków :)
UsuńZapewniam że jest bardzo pyszny ! :)
cudne te ciacho
OdpowiedzUsuńZ masą kajmakową musi być pyszne!! Na pewno wypróbuję tą wersję;)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszny :) Polecam wypróbować :)
UsuńWygląda faktycznie na idealny :)
OdpowiedzUsuńmasa ciekawa
pozdrawiam serdecznie
Idelny na święta :)
UsuńJaki on jest ładny! Musi być pyszny,.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNie lubię się czepiać, bo nie wypada, ale nie nazwałabym tego miodownikiem, bo jest w nim więcej kajmaku niż miodu. :)
OdpowiedzUsuńI pytanie, naprawdę lubisz margarynę?
Ja jej w ogóle nie używam w swoich wypiekach, myślę, że masło ma lepsze walory smakowe.
Pozdrawiam,
[muffinka.]
PS Zazdroszczę tych przerównych warstw :)
Moj przepis od tradycyjnego różni się właśnie masą kajmakową. Sama masa wydawała mi się bez wyrazu.
UsuńNie mam nic do margaryny - a margaryna jakoś mi sie kojarzy z takimi domowymi wypiekami gdzie babcia przygotowywała właśnie murzynka czy wafle przekładane właśnie ma margarynie.
Oczywiście, w przepisie można zastąpić margarynę masłem :)
Pozdrawiam ciepło, Ewelina
Pyszny! Upiekłam na święta i każdy się nim zajadał. Trochę się bałam, bo po upieczeniu placki były naprawdę twarde. Nie wierzyłam, że zdołają zmięknąć, ale po dwóch dniach po przełożeniu placki namiękły i miodownik rozpływał się w ustach :) Smak margaryny w masie wcale nie jest wyczuwalny. Dziękuję za cudowny przepis:)
OdpowiedzUsuń