piątek, 20 grudnia 2013

Bardzo czosnkowe śledzie

Bardzo czosnkowe śledzie

Chyba najbardziej tradycyjny przepis na śledzie jakim znam.
 Nie ma nic trudnego w przygotowaniu a zawsze jest lepiej zrobić samemu - są smaczniejsze !
Wersja ostrzejsza niż poprzednia z cytryną i cebulką.



Składniki :
  • 4 płaty śledziowe solone matias
  • 6-8 ząbków czosnku
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy - tak aby przykryło śledzie
  • mleko
 Przygotowanie : 

 Do niewielkiego rondelka wlej mleko i włóż śledzie. Zostaw na 2-3 godziny. Osusz ręcznikiem papierowym i potnij na mniejsze kawałki. Każdy filecik posyp czosnkiem niedźwiedzim. Czosnek obierz ze skórki i przetnij w pół. Cebulę pokrój w kostkę lub paseczki. W słoiku na przemian układaj śledzie z cebulą i czosnkiem.
Całość zalej olejem, tak aby zakryła wszystkie składniki. Włóż do lodówki na całą noc.



5 komentarzy:

  1. Jejuśku jakie cudo…:). Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo kolejna pyszna śledziowa propozycja, na jaką trafiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. w składnikach nie ma nic o cebuli...

    OdpowiedzUsuń
  4. jest wszystko co lubię śledzik ,czosnek:) super! Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledziki się moczą w mleku, cała reszta przygotowana czeka tylko na to połączenie smaków :) Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń

Print