piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie w oleju z cebulką i cytryną

Śledzie w oleju z cebulką i cytryną

Bardzo aromatyczne śledzie o lekko kwaskowatym smaku dzięki cytrynie.
Idealne na stół jako przekąska. 
Tradycyjny przepis który gości na Naszym rodzinnym stole co roku na święta. 
Śledzie zalewane są w oleju rzepakowym w którym odpoczywają całą noc i nabierają niezwykłego smaku. 

Składniki :
  •  3 filety śledziowe solone - matias
  • pieprz cytrynowy
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • olej rzepakowy- do zalania całej ryby
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • mleko - do namoczenia śledzi
Przygotowanie :

Do niewielkiego rondelka wlej mleko i włóż śledzie. Zostaw na parę godzin. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój na cienkie plasterki.  Cebulę pokrój w kostkę lub większe paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki i posyp pieprzem. W słoiku lub wyższej szklanej salaterce układaj na przemian rybę a następnie cebulę z cytryna. Włóż liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalej olejem, tak aby zakryła wszystkie składniki. Włóż do lodówki na całą noc.



3 komentarze:

  1. Takich jeszcze nie robiłam. Piękne zdjęcia
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobie takie dla mojego taty uwielbia śledzie

    OdpowiedzUsuń

Print