Kremowa zupa grzybowa
z migdałową pianką
Składniki :
- 40g grzybów suszonych ( u mnie podgrzybki )
- bulion warzywny
- 1 cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mascarpone
- oliwa
- 80g migdałów płatki
- 120ml śmietanki 30%
Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie. Najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę. Wrzuć namoczone grzyby. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej bulion oraz wodę z namoczonych grzybów. Wrzuć przyprawy i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut. Ściągnij z ognia. Dodaj mascarpone i zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Dopraw do smaku.
Migdały upraż na suchej patelni i dokładnie zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno i wsyp migdały.
Zupkę podawaj z migdałową pianką.
Chciałabym Wam zasugerować
pomysł na prezent na nadchodzące święta. Taki gadżet przyda się każdemu
kto spędza czas w kuchni.. Święta przed nami więc prezent jak
najbardziej na czasie - zaoszczędzi nam masę czasu i ułatwi
przygotowanie wigilijnych ( nie tylko ! ) specjałów. To cudeńko , jak i
masę innych wspaniałych prezentów możemy zamówić prosto ze sklepu
NEO24.PL
Dzięki uprzejmości NEO24.pl trafił w
moje ręce blender ELECTROLUX ESTM 1456.
Od razu rzuca się w oczy, że jest dosyć małych gabarytów - bardzo
zgrabny i stylowy. Kolor czarno biały, wykonany z dobrej jakości
plastiku i końcówkach ze stali szlachetnej. W zestawie mamy też pojemnik
z siekaczem oraz pojemnik do miksowania 700ml. Pomimo niewielkich
rozmiarów drzemie w nim moc 600w podzielona na dwa tryby prędkości.
Urządzenie pracuje stosunkowo cicho, w ręce leży bardzo dobrze dzięki
ergonomicznej rączce. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić, nawet
na siłę. Praca z nim to czysta przyjemność.
Takie urządzenie w kuchni to rzecz niezbędna. Dzięki blenderowi
przygotowywanie napojów, drinków, koktajli czy też szejków stanie się
dziecinnie proste.
Mieszanie płynów
Rozdrabnianie owoców i warzyw zajmuje dosłownie chwilę.
Można go też wykorzystać przy robieniu własnego : majonezu, sosu, kremu
itp. Można również użyć go do rozdrabniania gotowych zup aby uzyskać
kremową konsystencję lub by przygotować posiłek dla maluszków.
Jak widać multum zastosowań a zajmuje tak mało miejsca ! Każdy kto
spędza czas na gotowaniu doceni jego umiejętności. Umycie po skończonej
pracy jest również bardzo proste. Łatwo go rozłożyć, resztki jedzenia
nie osiadają w jakichś konkretnych trudno dostępnych miejscach.
Podsumowując - same plusy, brak zauważalnych wad. Urządzenie warte
polecenia, można je dostać na stronie sklepu NEO24. pl
Ta zupa wygląda mniami!
OdpowiedzUsuńwolę grzyby w całości w zupie :( ta,wygląda trochę nieestetycznie.....
OdpowiedzUsuńzupa krem..smaczna i elegancka
OdpowiedzUsuńTaka zupa grzybowa jest bardzo dobra na święta bożego narodzenia według mnie.
OdpowiedzUsuń