poniedziałek, 16 grudnia 2013

Kremowa zupa grzybowa z migdałową pianką

Kremowa zupa grzybowa
 z migdałową pianką


Składniki :
  • 40g grzybów suszonych ( u mnie podgrzybki )
  • bulion warzywny
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mascarpone
  • oliwa
  • 80g migdałów płatki
  • 120ml śmietanki 30%
Przygotowanie :

Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie. Najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę. Wrzuć namoczone grzyby. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej bulion oraz wodę z namoczonych grzybów. Wrzuć przyprawy i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut. Ściągnij z ognia. Dodaj mascarpone i zmiksuj wszystko za pomocą blendera. Dopraw do smaku. 

Migdały upraż na suchej patelni i dokładnie zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno i wsyp migdały. 
Zupkę podawaj z migdałową pianką.


Chciałabym Wam zasugerować pomysł na prezent na nadchodzące święta. Taki gadżet przyda się każdemu kto spędza czas w kuchni.. Święta przed nami więc prezent jak najbardziej na czasie - zaoszczędzi nam masę czasu i ułatwi przygotowanie wigilijnych ( nie tylko ! ) specjałów. To cudeńko , jak i masę innych wspaniałych prezentów możemy zamówić prosto ze sklepu NEO24.PL

Dzięki uprzejmości NEO24.pl trafił w moje ręce blender ELECTROLUX ESTM 1456. Od razu rzuca się w oczy, że jest dosyć małych gabarytów - bardzo zgrabny i stylowy. Kolor czarno biały, wykonany z dobrej jakości plastiku i końcówkach ze stali szlachetnej. W zestawie mamy też pojemnik z siekaczem oraz pojemnik do miksowania 700ml. Pomimo niewielkich rozmiarów drzemie w nim moc 600w podzielona na dwa tryby prędkości. Urządzenie pracuje stosunkowo cicho, w ręce leży bardzo dobrze dzięki ergonomicznej rączce. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić, nawet na siłę. Praca z nim to czysta przyjemność. Takie urządzenie w kuchni to rzecz niezbędna. Dzięki blenderowi przygotowywanie napojów, drinków, koktajli czy też szejków stanie się dziecinnie proste. Mieszanie płynów Rozdrabnianie owoców i warzyw zajmuje dosłownie chwilę. Można go też wykorzystać przy robieniu własnego : majonezu, sosu, kremu itp. Można również użyć go do rozdrabniania gotowych zup aby uzyskać kremową konsystencję lub by przygotować posiłek dla maluszków. Jak widać multum zastosowań a zajmuje tak mało miejsca ! Każdy kto spędza czas na gotowaniu doceni jego umiejętności. Umycie po skończonej pracy jest również bardzo proste. Łatwo go rozłożyć, resztki jedzenia nie osiadają w jakichś konkretnych trudno dostępnych miejscach. Podsumowując - same plusy, brak zauważalnych wad. Urządzenie warte polecenia, można je dostać na stronie sklepu NEO24. pl

4 komentarze:

  1. wolę grzyby w całości w zupie :( ta,wygląda trochę nieestetycznie.....

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa krem..smaczna i elegancka

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupa grzybowa jest bardzo dobra na święta bożego narodzenia według mnie.

    OdpowiedzUsuń

Print