piątek, 6 grudnia 2013

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem



Składniki :
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 3 ugotowane jajka
  • 2 jajka surowe
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do namaczania bułki
  • 2 ząbki czosnku
 Przygotowanie :

Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło a następnie posiekaną cebulę. Chwilę podsmaż. Dodaj paprykę chilli i wymieszaj składniki. Mięso wieprzowe i wołowe przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj przyprawy i odciągniętą starannie bułkę oraz podsmażoną paprykę z chilli. Dokładnie wyrób masę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. 1/3 masy mięsnej ułóż na dnie. Na środku połóż jajka jedno za drugim. (Mogą być w całości lub przekrojone na pół). Na górę wyłóż resztę mięsa i wygładź całość. Górę posyp majerankiem i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-50 minut.


1 komentarz:

Print