Pieczeń rzymska z jajkiem
Składniki :
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 3 ugotowane jajka
- 2 jajka surowe
- pieprz
- sól
- majeranek
- 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 bułka kajzerka
- mleko do namaczania bułki
- 2 ząbki czosnku
Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło a następnie posiekaną cebulę. Chwilę podsmaż. Dodaj paprykę chilli i wymieszaj składniki. Mięso wieprzowe i wołowe przełóż do miski. Wbij jajka, dodaj przyprawy i odciągniętą starannie bułkę oraz podsmażoną paprykę z chilli. Dokładnie wyrób masę. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. 1/3 masy mięsnej ułóż na dnie. Na środku połóż jajka jedno za drugim. (Mogą być w całości lub przekrojone na pół). Na górę wyłóż resztę mięsa i wygładź całość. Górę posyp majerankiem i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-50 minut.
polecam dodatek marchewki startej do środka :)
OdpowiedzUsuń