wtorek, 3 grudnia 2013

Piernik przekładany powidłami

Piernik przekładany powidłami

Piernik który nie wymaga leżakowania. 
Jest miękki i świetnie smakuje z powidłami.
Przepis dla tych wszystkich, którzy nie będą w tym roku przygotowywać tradycyjnego piernika.


Składniki : ( keksówka 12x24cm)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 120g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kawy inka (lub kawy rozpuszczalnej)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • słoiczek powideł śliwkowych - do przełożenia piernika.
 Składniki polewa : 
  •  100g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Przygotowanie :

Do garnka wlej miód, dodaj powidła, masło i wsyp cukier. Postaw na wolny ogień i podgrzewaj całość aż się dokładnie połączy. Wsyp przyprawę do pierników i wymieszaj składniki. Odstaw ma parę minut aż masa się lekko przestudzi. Wsyp sodę, kawę, mleko i roztrzepane jajko. Zmiksuj wszystko aż mas się spieni. Partiami dodawaj mąkę nie przerywając miksowania.  Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 45-50 minut. Po upieczeniu ostudź ciasto. Przekrój na pół i posmaruj powidłami. 

Przygotowanie polewy :

 Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą.  Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj.
 
Piernik polej polewą i wsta do lodówki na minimum 3-4godziny. 



3 komentarze:

Print