sobota, 7 grudnia 2013

Ciasto z kropelkami czekolady

Ciasto z kropelkami czekolady

Ulubione ciasto mojego maluszka.
W środku czekolada a na wierzchu również czekolada !
Bardzo delikatne i ekspresowe do przygotowania. 

Składniki :
  • 5 jajek
  • 250g miękkiej margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekoladowych kropelek
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
 Przygotowanie :

Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wbijaj pojedynczo jajka nie przerywając miksowania.  Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Dodaj jogurt oraz czekoladowe kropelki i połącz składniki. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni  i piecz przez 30-40 minut. 

Składniki polewa :
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  •  1 łyżka masła
 Przygotowanie :

Śmietankę zagotuj. Ściągnij z ognia i wrzuć połamaną czekoladę oraz masło. Mieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia. Polej polewą ciasto. Pozostaw do ostudzenia.

Blaszka : 30cm x 24 cm



2 komentarze:

Print