Makaron z makiem i bakaliami
Składniki :
- makaron łazanki,
- 2 szklanki zmielonego maku,
- 250ml kremówki,
- 250ml wody,
- 20ml rumu,
- 100g rodzynek,
- 100g migdałów,
- 100g orzechów laskowych,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- skórka otarta z pomarańczy,
Przygotowanie :
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. Rozynki wsyp do kubka z rumem. Migdały, orzechy posiekaj. Mak wsyp do miski i zalej wodą oraz kremówką. Odstaw na 30 minut. Mak zmiel - przepuść przez maszynkę 3 razy. Do maku wlej miód, odsączone rodzynki, posiekane orzechy oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszaj masę z makaronem.
Pycha wygląda. :) Jeszcze nigdy takiego nie jadłam.
OdpowiedzUsuńu mnie cos podobnego,ale makaron jak kopytka wyglada, jada sie na wigilie w ogole! a kutie bez maku...
OdpowiedzUsuńmniam i piękna misa :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych wigilijnych dań :) Choć ja robię je trochę inaczej :)
OdpowiedzUsuń