wtorek, 17 grudnia 2013

Makaron z makiem i bakaliami

Makaron z makiem i bakaliami



Składniki :
  • makaron łazanki,
  • 2 szklanki zmielonego maku,
  • 250ml kremówki,
  • 250ml wody,
  • 20ml rumu,
  • 100g rodzynek,
  • 100g migdałów,
  • 100g orzechów laskowych,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • skórka otarta z pomarańczy,
 Przygotowanie :

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozynki wsyp do kubka z rumem. Migdały, orzechy posiekaj. Mak wsyp do miski i zalej wodą oraz kremówką. Odstaw na 30 minut. Mak zmiel - przepuść przez maszynkę 3 razy. Do maku wlej miód, odsączone rodzynki, posiekane orzechy oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszaj masę z makaronem.

4 komentarze:

  1. Pycha wygląda. :) Jeszcze nigdy takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie cos podobnego,ale makaron jak kopytka wyglada, jada sie na wigilie w ogole! a kutie bez maku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych wigilijnych dań :) Choć ja robię je trochę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń

Print