Świąteczne uszka do barszczu
Składniki uszka z pieczarkami :
- 300g pieczarek,
- 1 duża cebula,
- sól,
- pieprz.
Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Przełóż do miski i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Składniki
uszka z grzybami :
- 30g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Przygotowanie
:
Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Ugotuj grzyby w tej samej
wodzie co się moczyły. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z
odrobiną oleju. Cebulę i grzyby zmiel w maszynce. Dopraw do smaku solą i
pieprzem. (Jeśli masa będzie rzadka dodaj 1-2 łyżki bułki tartej).
Składniki ciasto :
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 2 łyżki ciepłego stopionego masła.
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki.
Uszka gotuj 3-4 min aż wypłyną i zrobią się miękkie.
nigdy nie dodawałam do ciasta masła! może w tym roku tak spróbuję, bo uszka wyglądają wyśmienicie! no i bez dwóch zdań - jak domowe to i najlepsze :)
OdpowiedzUsuńU nas w domu zawsze dodajemy ciepłe stopione masło. Ciasto jest bardziej sprężyste
OdpowiedzUsuńPieczarki wymieszam z leśnymi grzybami. A ciasto zgapię ot co ;)
OdpowiedzUsuńMy wersję z pieczarkami przygotowujemy dla maluchów :)
Usuńśliczne :)
OdpowiedzUsuń