niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczne uszka do barszczu

Świąteczne uszka do barszczu



Składniki uszka z pieczarkami :
  • 300g pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • sól,
  • pieprz.
 Przygotowanie : 
 
Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Przełóż do miski i dopraw do smaku solą i pieprzem.


Składniki uszka z grzybami : 
  •  30g suszonych grzybów, 
  • 1 cebula, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • olej.

Przygotowanie :
 Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Ugotuj grzyby w tej samej wodzie co się moczyły. Cebulę pokrój na kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Cebulę i grzyby zmiel w maszynce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (Jeśli masa będzie rzadka dodaj 1-2 łyżki bułki tartej).

Składniki ciasto :  
  • 3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 2 łyżki ciepłego stopionego masła.


Przygotowanie : 

Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. 

Uszka gotuj 3-4 min aż wypłyną i zrobią się miękkie. 


5 komentarzy:

  1. nigdy nie dodawałam do ciasta masła! może w tym roku tak spróbuję, bo uszka wyglądają wyśmienicie! no i bez dwóch zdań - jak domowe to i najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas w domu zawsze dodajemy ciepłe stopione masło. Ciasto jest bardziej sprężyste

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczarki wymieszam z leśnymi grzybami. A ciasto zgapię ot co ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My wersję z pieczarkami przygotowujemy dla maluchów :)

      Usuń

Print