niedziela, 15 grudnia 2013

Lukier królewski - lukrowanie pierniczków

Lukier królewski - 
lukrowanie pierniczków


Do lukrowania pierniczków głownie będzie potrzebny pergamin do wypieków.
Przydadzą się również wykałaczki czy patyczki po lodach. 
Oprócz lukru możesz zaopatrzyć się w kolorowe posypki, cukrowe gwiazdki i inne cuda które można znaleźć w sklepie.
Żeby zmienić kolor cukru użyj barwników spożywczych. Te podstawowe kolory można już kupić w większych sklepach.  

Do przygotowanie lukru królewskiego potrzebne będą :
  • cukier puder - przesiany - około 1,5 szklanki
  • białko z jajka L
Do miski wlej białko i dodaj cukier puder. Zmiksuj wszystko na wolnych obrotach, tak aby powstał gęsty lukier. Ważne żeby, cukier całkowicie się rozpuścił. Lukier przelej do mniejszych miseczek i do każdego daj parę kropel barwnika. Energicznie wymieszaj. Udekoruj ciasteczka. 

 Jeśli uważasz że, lukier jest zbyt gęsty dodaj po 3-4 krople wody. Dokładnie wymieszaj.

Lukier przelej do wcześniej przygotowanych papierowych rożków. Im mniejszy rożek, tym dokładniejsze wzorki narysujesz. 


Przygotowanie rożków papierowych :

Wytnij nieduże prostokąty z papieru do pieczenia. W dłoniach uformuj tutkę. (Najlepiej chwyć prostokąt i nawiń go na dwa palce. ) Pamiętaj, że na końcu musi powstać szpic.  Zagnij brzegi rożka do wewnątrz, żeby się nie rozwijał. Łyżeczką wlej lukier i ponownie zawiń tutkę. Nożyczkami odetnij końcówkę.











4 komentarze:

  1. super pomysł na zrobienie rożków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i prosty :)

      Rożki po dekorowaniu wyrzucamy i nie ma niepotrzebnego bałaganu :)

      Usuń
  2. Super ciastki! U mnie także lukrowanie na tapecie weekendowo, śliczne pierniki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna instrukcja :) Wykorzystam patent z tutkami z pergaminu :)

    OdpowiedzUsuń

Print