poniedziałek, 2 grudnia 2013

Mikołajkowe ciasteczka

Mikołajkowe ciasteczka

Już za parę dni Mikołajki. To radosny czas na który czekamy cały rok. Każdy lubi dostawać prezenty niezależnie od wieku. Miłym dodatkiem będą ciasteczka przedstawiające buzię mikołaja. Żadne dziecko im się nie oprze a i na ustach dorosłego potrafią wywołać uśmiech

Składniki :
  • 1 1/2 szklanki mąki, 
  • aromat waniliowy,
  • szczypta soli,
  •  1/3 szklanki cukru, 
  • 180g miękkiego masła.
 Składniki dekoracja :
  • 1 białko ( u mnie z jajka L )
  •  około 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • barwniki spożywcze
 Przygotowanie :

Miękkie masło, aromat i cukier utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok 30-40 min. Rozwałkuj, wytnij wzorki . Piecz na blaszce wyłożonej papierom do pieczenia przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.

Do miski wlej białko i dodaj cukier puder. Zmiksuj wszystko tak aby powstał gęsty lukier. Lukier przelej do mniejszych miseczek i do każdego daj parę kropel barwnika. Energicznie wymieszaj. Udekoruj ciasteczka. 


 

20 komentarzy:

  1. A ja mam pytanko. Ile szt. wychodzi z przepisu??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Wszystko zależy jakiej wielkości uzyjesz foremek. U mnie ok 30 szt.

      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

      Usuń
  2. Śliczne i wywołujące uśmiech ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pięknie,tylko jest jeden mankament.Lukier z białka bardzo długo schnie (jeżeli jest gruba warstwa,to nawet do 2 tygodni)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwsze słysze że aż 2 tyg.
      Ciasteczka przygotowywałam wieczorem a rano były już całkowicie suche.

      Usuń
  4. powtórzę za wszystkimi - są prze-słod-kie! Zazdroszczę wprawnej ręki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne te ciasteczka! Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beznadziejne, może i ładnie wyglądają, ale smakują okropnie... Nie polecam!!!

    OdpowiedzUsuń

Print