Karp w migdałach
Pyszny karp w bardzo świątecznej odsłonie.
Z delikatną i chrupiącą skórką z migdałów.
Obowiązkowo na stole wigilijnym!
Podczas przygotowań świątecznych potraw warto zadba żeby były zdrowe.
A jednym z takich elementów jest używanie oleju rzepakowego.
O właściwościach przeczytasz poniżej.
Z delikatną i chrupiącą skórką z migdałów.
Obowiązkowo na stole wigilijnym!
Podczas przygotowań świątecznych potraw warto zadba żeby były zdrowe.
A jednym z takich elementów jest używanie oleju rzepakowego.
O właściwościach przeczytasz poniżej.
Składniki :
- 2 filety z karpia
- 150g płatków migdałów
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
Filety dokładnie oczyść. Pokrój na mniejsze kawałki. Każdą część posyp solą i pieprzem. Rybę obtocz w mące. Do miseczki wbij jajko i rozbełtaj widelcem. Rybę obtocz w jajku a następnie w płatkach migdałów. Smaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju .
Nie przepadam za karpiem, ale to zawsze tradycja i co roku gości na naszym stole . Ten wygląda wyjątkowo smacznie, więc kto wie czy w takiej wersji za rok go nie przyrządzę :) Wesołych Świąt !
OdpowiedzUsuńJakoś specjalnie nie lubię karpia, ale wersja w migdałach jest naprawdę dobra, ja robiłam wg Okrasy(,kuchnia lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuń