poniedziałek, 23 grudnia 2013

Karp w migdałach

Karp w migdałach

Pyszny karp w bardzo świątecznej odsłonie.
Z delikatną i chrupiącą skórką z migdałów.
Obowiązkowo na stole wigilijnym!
Podczas przygotowań świątecznych potraw warto zadba żeby były zdrowe.
A jednym z takich elementów jest używanie oleju rzepakowego.
O właściwościach przeczytasz poniżej. 

Składniki :
  • 2 filety z karpia
  • 150g płatków migdałów
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
Przygotowanie :

Filety dokładnie oczyść.  Pokrój na mniejsze kawałki. Każdą część posyp solą i pieprzem. Rybę obtocz w mące. Do miseczki wbij jajko i rozbełtaj widelcem. Rybę obtocz w jajku a następnie w płatkach migdałów. Smaż na złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju .


2 komentarze:

  1. Nie przepadam za karpiem, ale to zawsze tradycja i co roku gości na naszym stole . Ten wygląda wyjątkowo smacznie, więc kto wie czy w takiej wersji za rok go nie przyrządzę :) Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś specjalnie nie lubię karpia, ale wersja w migdałach jest naprawdę dobra, ja robiłam wg Okrasy(,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Print