czwartek, 5 grudnia 2013

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem

Uwielbiane przez wszystkich pyszne krokiety. 
Świetne jako przystawka lub danie główne do kubka z barszczem.

Składniki naleśniki : 
  • 200g mąki, 
  • 50g roztopionego masła, 
  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki mleka,
  •  szczypta soli.
 
 Składniki dodatkowe : 
  • bułka tarta,
  •  2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  •  olej do smażenia.

Składniki nadzienie :
  •  1 kg karczku bez kości, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1/2 małego selera,
  •  2 cebule, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • 3 ząbki czosnku,
  •  pieprz, 
  • sól, 
  • 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach,
  •  liść laurowy, 
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • 1 mała bułka,
  • mleko do namaczania bułki.
 
 Przygotowanie naleśniki : 
 
Wszystkie składniki ubij na gładką masę.  Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.
 

Przygotowanie nadzienia : 
 
Bułkę zamocz e mleku. Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części i zmiel wraz z marchewką oraz namoczoną bułką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa, wlej śmietanę. Wymieszaj całość. Przypraw solą, pieprzem.
 
Przygotowanie krokiety : 
 
Na każdy naleśnik ułóż farsz. Zwiń, obtocz w rozbełtanych jajkach z mlekiem i na końcu w bułce tartej. Smaż na złoty kolor. 
 
 

5 komentarzy:

  1. To ja się wybijam z towarzystwa, bo za krokietami nie przepadam. Farsz (u mnie robi się go z kapustą kiszoną) uwielbiam, ale w połączeniu z naleśnikiem już mi to nie odpowiada;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio robiłam z kapustą i grzybkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie z grzybkami do barszczu:)

    OdpowiedzUsuń

Print