Pulpety z kaszy jaglanej i szpinaku zapiekane
w sosie pomidorowym z mozzarellą
Tradycyjne, mięsne pulpety zna każdy.
Ale przekonać mięsożercę do pulpetów wegetariańskich to nie lada wyczyn !
Mam na to sposób !
Bardzo aromatyczne kulki zapieczone w sosie pomidorowym z mozzarellą
Po spróbowaniu mojego przepisu już nigdy nie wrócisz do wersji mięsnej.
Składniki pulpeciki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
- 1 cebula,
- sól
- pieprz,
- jajko,
- bułka tarta,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- olej Wielkopolski z czosnkiem.
Na gorącej patelni upraż kaszę. Przełóż do wrzątku i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj szpinak i smaż całość parę minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Szpinak przełóż do ugotowanej kaszy. Wbij jajko oraz wsyp 2 łyżki bułki tartej. Wymieszaj całość i dopraw do smaku. Do miseczki wsyp 3 łyżki bułki tartej i płatki owsiane. Wymieszaj. W dłoni uformuj pulpeciki i obtocz w bułce tartej z płatkami. Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpeciki z każdej strony. Ściągnij z patelni.
Składniki sos pomidorowy :
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 cebula,
- sól
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej Wielkopolski z czosnkiem,
- 100g startej mozzarelli.
Na tej samej patelni co smażyły się pulpeciki wlej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną cebulę.- smaż chwilę. Wlej pomidory i bulion. Wsyp sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Duś całość parę minut. Do sosu włóż pulpeciki i posyp serem. Całość zapiekaj parę minut w piekarnik nagrzanym do temperatury 190 stopni aż ser się stopi.
Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez www.olejkonwenanse.pl
#olejkonwenanse #OlejWielkopolski
przepięknie prezentują się te pulpety, aż głodna się zrobiłam i do tego wszystko wege :)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe 😋
Usuń