Strony

niedziela, 3 grudnia 2017

Pulpety z kaszy jaglanej i szpinaku zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety z kaszy jaglanej i szpinaku zapiekane
 w sosie pomidorowym z mozzarellą 


Tradycyjne, mięsne pulpety zna każdy. 
Ale przekonać mięsożercę do pulpetów wegetariańskich to nie lada wyczyn ! 
Mam na to sposób ! 
Bardzo aromatyczne kulki zapieczone w sosie pomidorowym z mozzarellą  
Po spróbowaniu mojego przepisu już nigdy nie wrócisz do wersji mięsnej.


Składniki  pulpeciki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 200g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 1 cebula,
  • sól
  • pieprz,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  •  olej Wielkopolski  z czosnkiem.
Przygotowanie pulpecików :

Na gorącej patelni upraż kaszę. Przełóż do wrzątku i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.  Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę. Dodaj szpinak i smaż całość parę minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Szpinak przełóż do ugotowanej kaszy. Wbij jajko oraz wsyp 2 łyżki bułki tartej. Wymieszaj całość i dopraw do smaku. Do miseczki wsyp 3 łyżki bułki tartej i płatki owsiane. Wymieszaj. W dłoni uformuj pulpeciki i obtocz w bułce tartej z płatkami. Na patelni rozgrzej olej i smaż pulpeciki z każdej strony. Ściągnij z patelni.

Składniki sos pomidorowy :
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 szklanka bulionu, 
  • 1 cebula,
  • sól
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej Wielkopolski z czosnkiem,
  • 100g startej mozzarelli. 
Przygotowanie :

 Na tej samej patelni co smażyły się pulpeciki wlej niewielką ilość oleju. Dodaj pokrojoną cebulę.- smaż chwilę. Wlej pomidory i bulion. Wsyp sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Duś całość parę minut. Do sosu włóż pulpeciki i posyp serem. Całość zapiekaj parę minut w piekarnik nagrzanym do temperatury 190 stopni aż ser się stopi. 

 

Przepis bierze udział w akcji organizowanej przez www.olejkonwenanse.pl  
 #olejkonwenanse  #OlejWielkopolski


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

2 komentarze:

  1. przepięknie prezentują się te pulpety, aż głodna się zrobiłam i do tego wszystko wege :)

    OdpowiedzUsuń