Domowa masa makowa
Domowa masa makowa świetnie nadaje się do makowca czy innych ciast.
Dodaję ją również do pierogów. Jest pyszna !
Składniki :
- 500g maku
- 1/4 kostki masła
- szklanka cukru
- 3 białka
- 3 łyżki miodu
- 150g rodzynek
- 100g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 100g migdałów
- aromat waniliowy
Przygotowanie :
Mak opłukaj i wsyp do wrzącej wody. Zagotuj i odstaw na 30 minut. Starannie odsącz z wody na sicie i 3 razy zemleć w maszynce. Dodaj miód ze stopionym masłem oraz posiekane bakalie, cukier, aromat oraz ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszaj.
idealna do świątecznych wypieków:)
OdpowiedzUsuńdomowa masa makowa musi smakować o niebo lepiej od kupnej !
OdpowiedzUsuńWspaniała, muszę taką zrobić:)
OdpowiedzUsuńpolecam ! Domowa najlepsza :)
UsuńWitam :) mam pytanko - ile taka masa może stać w lodówce .Dziękuję za odpowiedź ELA
OdpowiedzUsuńMasę przechowuję w lodówce szczelnie zakrytą folią do żywności do 7 dni.
UsuńBiałko z jajek dodaj dopiero przed samym przygotowaniem np. ciasta.
Pozdrawiam ciepło, Ewelina
wspaniały przepis, na pewno o niebo lepszy od kupnej masy makowej :)
OdpowiedzUsuńw 100%. Do masy możesz zawsze dodac więcej ulubionych bakalii a nie śladowych ilości w gotowej :)
UsuńMoże być użyta do makiełków?:_)
OdpowiedzUsuńOczywiście może być użyta ale bez białka i z dodatkiem alkoholu np. wiśniówki i dodałabym troszkę wiecej masła ok 100g.
UsuńŻyczę smacznego :)