Aromatyzowane oliwy
O właściwościach oliwy z oliwek można by pisać długo.
Przede wszystkim zawiera A, E, D oraz K
Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.
Oliwa z oliwek jest przede wszystkim
wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także z
owocami morza. Można używać jej także do pieczenia i smażenia.
Zapewne w każdej kuchni można znaleźć oliwę z oliwek.
Mi nie wystarcza zwykła.
Oliwę z oliwek aromatyzuję papryką, czosnkiem czy rozmarynem.
Świetnie sprawdza się do mięs, pieczywa czy sałatek.
Natomiast do pieczenia ciast najczęściej używam oliwę z cytryną lub z migdałami.
Aromat przechodzi do ciasta nadając mu niewiarygodny smak.
Taka aromatyzowana przez nas samych oliwa to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.
Oliwa z oliwek z czosnkiem
Składniki : słoiczek 0,2l, 1 główka czosnku, kilka ziaren pieprzu, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Czosnek obieramy, wrzucamy pieprz i zalewamy oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Oliwa z oliwek z pieczonym czosnkiem
Składniki : słoiczek 0,2l, 1 główka czosnku, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Czosnek obieramy i wrzucamy do rondelka. Zalewamy oliwą z oliwek i smażymy na wolnym ogniu 20-30 minut. Studzimy i przelewamy do słoiczka.
Zamykamy szczelnie pojemnik.
Oliwa z oliwek z rozmarynem
Składniki : butelka 0,5l, kilka gałązek świeżego rozmarynu, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Rozmaryn zalewamy oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Oliwa z oliwek z papryką i chilli
Składniki : butelka 0,5l, suszone płatki papryki i chilli, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Paprykę i chili wrzucamy do butelki i zalewamy oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Oliwa z oliwek z migdałami
Składniki : słoiczek 0,2l, 100g migdałów w całości, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Migdały wrzucamy do słoiczka i zalewamy oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Oliwa z oliwek z cytryną
Składniki : Słoiczek 0,2l, cytryna, oliwa z oliwek extra vergine Monin.
Przygotowanie : Cytrynę przekrój zalej zimną wodą i odstaw na dobę.
Wyjmij z wody, osusz i zalej oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Słoiczki powinny być starannie wyczyszczone i wyparzone.
Ilość ziół zależy od intensywności aromatu oliwy.
Im więcej ziół tym oliwa będzie aromatyczna.
Dobór ziół, orzechów pozostawiam Waszej inwencji.
cudownie się prezentują ;]
OdpowiedzUsuńUwielbiam aromatyzowane oliwy - dzięki temu dania zawsze są o wiele bogatsze smakowo.
OdpowiedzUsuńale czad!:D wyglądają obłędnie! jak na sklepowej półce:) pięknie to wszystko przygotowałaś
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPółka czarownicy :D
Uwielbiam takie smakowe oliwy, coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńRobię regularnie. Mnie najbardziej smakuje ziołowo-czosnkowa :)
OdpowiedzUsuńPlanuję właśnie wykonać ziołowo- czosnkową, ale teraz zaczęłam się zastanawiać też nad migdałową, jakie pyszne sznycle musiałby wyjść :)
OdpowiedzUsuńCzasami robię też z orzechów laskowych i rozmarynu. genialnia jest do mięsa.
Usuńwspaniałe :) ja robiłam cytrynową, bazyliową i czosnek&chilli. te się ślicznie prezentują w tych przezroczystych butelkach i słoiczkach. intryguje mnie ta z migdałami... takie oliwy są idealne do maczania świeżego kawałka chleba/bułki lub do pysznych, letnich sałatek :) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńNie spotkałem się jeszcze z orzechową oliwą, chyba muszę spróbować :) Robiąc oliwę z chilli używam świeżych papryczek, nie pływają mi po wierzchu, a do tego oliwa szybciej nabiera smaku i pięknego koloru :)
OdpowiedzUsuńTaka oliwa nadaje wspaniały aromat wypiekom.
UsuńAle również świetna jest do sałatek.
U nas w Rybniku ciężko dostać świeża papryczkę a po hipermarketowych nie chce mi sie jeździć :P
Ale cudne! Już zapisałam, jak się zaopatrzę w kilka litrow oliwy, to też pokombinuję;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja robiłam ze zwykłym czosnkiem i jest niesamowicie aromatyczna polecam
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wyglądają! Zabieram się za zrobienie jakiejś smakowej i nie mogę się zabrać niestety...
OdpowiedzUsuńDo tej pory robiłam tylko z czosnkiem, ale skusiłaś mnie też na zrobienie pozostałych :)
OdpowiedzUsuńbrak mi słów! pięknie i smacznie!
OdpowiedzUsuńMocno pachnie oliwą ziołową, ale banerka Domowej spiżarni brakuje. Pozdrawiam i czekam na uzupełnienie.
OdpowiedzUsuńa czytałaś o jadzie kiełbasianym?
OdpowiedzUsuńmiałam robić takie oliwy, ale odpuściłam z tego właśnie powodu.
jadem zaraziles sie wczesniej, od mamusi
UsuńWłaśnie przygotowuje takie oliwy. I niestety te z czosnkiem nie nadają się do spożycia.Dodatek tych aromatycznych ząbków sprzyja wzrostowi i późniejszemu wytwarzaniu toksyn przez bakterię Clostridium botulinum. Trochę przeczytałam informacji na ten temat,ale już to wyczulam wcześniej, bo oliwa zrobiła się mętna i nabrała kwaskowatego zapachu.Litr oleju do zlewu...Uczymy się na błędach. Ale ta co u Pani z dodatkiem migdałów b. zaciekawiła. Wypróbuje koniecznie. Pozdr.
OdpowiedzUsuńGdzie głównie kupujesz oliwę? Ja zastanawiam się właśnie nad zakupami w sklepie Midda.pl bo z tego co widziałam, to mają szeroki wybór oliwy z oliwek.
OdpowiedzUsuńIf you like my review go and see this site here: https://gumroad.com/l/ghszg and find out what the world has to offer while visitting with this url.
OdpowiedzUsuńIf you'd like my review visit and go that this site here: https://gumroad.com/l/ghszg and find out what the planet has to offer while still visitting that url.
OdpowiedzUsuń