czwartek, 26 lipca 2012

Owocowa pizza


Owocowa pizza 
na kruchym spodzie


Pyszna owocowa pizza na kruchym spodzie.
Przybrana owocami kojarzy się wyłącznie ze słonecznym latem.

Składniki: 200g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczka olejku waniliowego, 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli, owoce - (truskawki, kiwi, porzeczka, borówka, malina), 200ml śmietanki 36%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka dżemu truskawkowego.


Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę i sól i wszystko dokładnie miksujemy. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowujemy i oblepiamy okrągłą formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni. Do miseczki wlej śmietanę i dodaj cukier puder. Całość ubij na sztywno. Ciasto posmaruj cienką warstwą dżemu na to rozsmaruj bitą śmietanę i ułóż owoce.

Ciasta starcza na blaszkę o średnicy 24 cm.









8 komentarzy:

Print