Warsztaty kulinarne pod partonem
Polskiej Akademii Kulinarnej
miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych których tematem były sałatki.
Naszymi mistrzami byli Marcin Budynek oraz Wojciech Pasikowski - szef kuchni restauracji Sobienie Królewskie w miejscowości Sobienie Jeziory.
Warsztaty odbyły się które odbywały się w Centrum Techniki Kulinarnej przy ul. Racjonalizacji w Warszawie.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy 7 sałatek.
Każda zaskakiwała smakiem.
Jeśli macie ochotę na jedną sałatek samego mistrza Wojciecha Pasikowskego
to gorąco zachęcam do przygotowania.
Radicchio z rukolą i orzechami
w winegrecie
malinowym
składniki:
–
Rukola Fit&Easy – 100g
–
Radicchio – 100g
–
Orzechy włoskie – 80g
–
Maliny – 150g
–
Ocet winny z czerwonego wina – 30ml
–
Wino czerwone wytrawne – 20ml
–
Olej z orzechów włoskich – 30ml
–
Cukier – do smaku
–
Sól morska – do smaku
Sposób wykonania:
Przygotowanie winegretu:
Połowę malin zmiksować z octem, winem i olejem.
Doprawić solą i cukrem do smaku.
Przygotowanie sałatki:
Orzechy lekko upalić na patelni. Poszarpane
liście sałat wymieszać z połową winegretu i orzechami. Dekorować malinami,
skropić pozostałą częścią winegretu.
Bukiet sałat z tatarem z łososia
marynowanego w cytrynie z miodem
Składniki:
–
Mieszanka sałat Fit&Easy –
100g
–
Łosoś bez skóry – 150g
–
Sok z cytryny – 100ml
–
Ocet z białego wina – 50ml
–
Miód – 50g
–
Cukier – do smaku
–
Obrane i wydrążone z pestek świeże
ogórki – 80g
–
Serek kremowy kozi – 50g
–
Posiekana kolendra – 1 łyżka
–
Posiekana czerwona cebula – 1
łyżka
–
Sok z limonki – 10ml
–
Sól morska i pieprz – do smaku
–
Jogurt – 60ml
–
Listki świeżych ziół posiekane – 1
łyżka
–
Cząstki limonki – 4szt
–
Plastry ogórka do dekoracji
Sposób wykonania:
Marynowanie łososia:
Sok z cytryny, ocet i miód wymieszać i doprawić
cukrem i solą. Łososia pokroić w cienkie plastry i zalać marynatą. Pozostawić
aż łosoś zmieni barwę na jaśniejszą.
Przygotowanie tatara:
Łososia i ogórki pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać z kolendrą, cebulą i połową serka, doprawić do smaku sokiem z
limonki, solą i pieprzem
Sposób podania:
Formować porcje tatara na talerzu za pomocą
okrągłej foremki. Podawać z bukietem sałat.
Bukiet sałat z owocami i krewetkami
Składniki:
–
Mieszanka sałat Fit&Easy –
150g
–
Krewetki 16.20 ogony – 10 szt
–
Wino białe wytrawne do skropienia
krewetek
–
Przyprawa do ryb – do smaku
–
Filety z pomarańczy i grejpfrutów
– 150g
–
Obrane i pokrojone w cząstki kiwi
– 1 szt
–
Truskawki bez szypułek – 6szt
–
Oliwa z oliwek – 30ml
–
Ocet z białego wina – 20ml
–
Musztarda delikatesowa
–
Sól morska i pieprz – do smaku
–
Listki melisy posiekane 1 łyżka +
listki do dekoracji
–
Papier do gotowania i smażenia
Saga
Sposób wykonania
Przygotowanie winegretu:
Oliwę, ocet i musztardę dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotowanie sałatki:
Obrane krewetki doprawić przyprawą, skropić
winem, zawinąć w papier i smażyć kilka minut. Mieszankę sałat wymieszać z
winegretem i ułożyć na talerzu. Dookoła ułożyć owoce. Na sałatę ułożyć krewetki
i listki ziół.
Krewetki mogą byc podane na ciepło i na zimno.
bukietem sałat polanym jogurtem wymieszanym z
ziołami. Tatara dekorować pozostałym serkiem i cząstkami limonki.
Pikantna sałatka z awokado
z parowaną w
winie solą
i winegretem miodowo-musztardowym
Składniki:
–
Sola filet – 200g
–
Wino białe wytrawne – 30ml
–
Czosnek granulowany – do smaku
–
Sól morska – do smaku
–
Majonez – 10g
–
Awokado – 1 szt
–
Czerwona cebula siekana – 20g
–
Chili – 1/4 szt
–
Pasta Curry Zielona - 5g
–
Kolendra siekana – 1 łyżka
–
Oliwa z oliwek – 40ml
–
Musztarda delikatesowa – 10g
–
Ocet z białego wina – 20ml
–
Miód – 10g
–
Mieszanka sałat Fit&Easy –
100g
–
Papier do gotowania i smażenia
Saga
Sposób wykonania:
Przygotowanie winegretu:
Oliwę, musztardę, ocet i miód dokładnie
zmiksować. Doprawić do smaku.
Przygotowanie soli:
Filety z soli przyprawić solą i czosnkiem. Zawinąć szczelnie w papier do
smażenia z winem. Gotować lub smażyć kilka minut. Po wystudzeniu lekko
rozgnieść widelcem z majonezem.
Przygotowanie sałatki:
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Dodać cebulę,
pastę curry, siekaną kolendrę i chili. Doprawić solą, dokładnie wymieszać z
częścią oliwy. Sałatkę z awokado i rozdrobnioną solę kolejno formować w krążku.
Podawać z bukietem sałat polaną winegretem.
Listki rukoli i roszponki z pieczonym
kozim
serem w chrupiącym cieście
z suszonymi pomidorami
i pikantną oliwą
Składniki:
–
Rukola Fit&Easy – 80g
–
Roszponka Fit&Easy – 80g
–
Ser kozi rolada – 200g
–
Ciasto won-tong lub filo – 4
listki
–
Olej do smażenia ciasta
–
Suszone pomidory – 100g
–
Oliwa z oliwek – 60ml
–
Chili – 1 czuszka
–
Czosnek granulowany – do smaku
–
Sól morska – do smaku
–
Kilka pomidorków czereśniowych do
dekoracji
–
Papier do gotowania i smażenia
Saga
Sposób wykonania:
Przygotowanie pomidorów i oliwy:
Czuszkę posiekać. Suszone pomidory pokroić w
kostkę. Oliwę z oliwek wymieszać z 1/4 pokrojonych suszonych pomidorów i połową
czuszki. Doprawić czosnkiem. Do pozostałych pomidorów dodać posiekaną
część czuszki , doprawić solą i czosnkiem.
Przygotowanie sałatki:
Płaty ciasta usmażyć na rumiany kolor. Plastry
koziego sera położyć na papierze i zapiec na rumiano pod salamandrą lub w
piekarniku ( 230 C ). Na listkach sałat kolejno układać ciasto, ser i pomidory.
Całość przykryć chrupiącym ciastem i polać pikantną oliwą. Dekorować
czereśniowymi pomidorkami.
Kompozycja sałat z kurkami i wołowiną
Składniki:
–
Mieszanka sałat Fit&Easy –
100g
–
Pieczony rostbef – kilka plastrów
–
Kurki oczyszczone – 80g
–
Cebula siekana – 1łyżka
–
Olej słonecznikowy – 1 łyżka
–
Oliwa z oliwek – 30ml
–
Ocet balsamiczny – 50ml
–
Sól morska – do smaku
–
Cukier – do smaku
–
Wiśnie drylowane – kilka sztuk
Sposób wykonania
Przygotowanie winegretu balsamicznego:
Oliwę, ocet balsamiczny i wiśnie dokładnie
zmiksować. Doprawić solą i cukrem.
Przygotowanie sałatki:
Kurki lekko obsmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju. Podlać winegretem
balsamicznym i pozostawić do wystygnięcia. Na talerzu ułożyć kompozycję sałat
skropionych winegretem przygotowane kurki
i dekoracyjnie wywinięte plastry pieczonego rostbefu.
Wołowina i kurki mogą być podane na ciepło
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
Składniki na 2 porcje:
–
Filet z kurczaka – 160g
–
Przyprawa do kurczaka – do smaku
–
Sos sojowy – 10ml
–
Mieszanka sałat Fit&Easy – 80g
–
Seler naciowy oczyszczony – 60g
–
Cząstki ananasa – 60g
–
Orzechy włoskie – 30g
–
Majonez – 30g
–
Wino białe wytrawne – 20ml
–
Curry – do smaku
–
Tymianek – do smaku
–
Papier do smażenia i gotowania
Saga
Sposób wykonania:
Przygotowanie kurczaka:
Mięso kurczaka obsypać przyprawą do kurczaka, skropić soją i zawinąć w papier.
Usmażyć. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.
Przygotowanie sosu:
Majonez doprawić curry, tymiankiem i winem
Przygotowanie
sałatki:
Do wystudzonego kurczaka dodać cząstki ananasa, seler naciowy pokrojony w
drobne kawałki, połamane orzechy włoskie i kolorową sałatę. Doprawić sosem
majonezowym