Warsztaty kulinarne pod partonem
Polskiej Akademii Kulinarnej
W zeszłym tygodniu dzięki uprzejmości Polska Gotuje
miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych których tematem były sałatki.
Naszymi mistrzami byli Marcin Budynek oraz Wojciech Pasikowski - szef kuchni restauracji Sobienie Królewskie w miejscowości Sobienie Jeziory.
Warsztaty odbyły się które odbywały się w Centrum Techniki Kulinarnej przy ul. Racjonalizacji w Warszawie.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy 7 sałatek.
Każda zaskakiwała smakiem.
Jeśli macie ochotę na jedną sałatek samego mistrza Wojciecha Pasikowskego
to gorąco zachęcam do przygotowania.
Radicchio z rukolą i orzechami
w winegrecie
malinowym
składniki:
–
Rukola Fit&Easy – 100g
–
Radicchio – 100g
–
Orzechy włoskie – 80g
–
Maliny – 150g
–
Ocet winny z czerwonego wina – 30ml
–
Wino czerwone wytrawne – 20ml
–
Olej z orzechów włoskich – 30ml
–
Cukier – do smaku
–
Sól morska – do smaku
Sposób wykonania:
Przygotowanie winegretu:
Połowę malin zmiksować z octem, winem i olejem.
Doprawić solą i cukrem do smaku.
Przygotowanie sałatki:
Orzechy lekko upalić na patelni. Poszarpane
liście sałat wymieszać z połową winegretu i orzechami. Dekorować malinami,
skropić pozostałą częścią winegretu.
Pikantna sałatka z awokado
z parowaną w
winie solą
i winegretem miodowo-musztardowym
Składniki:
–
Sola filet – 200g
–
Wino białe wytrawne – 30ml
–
Czosnek granulowany – do smaku
–
Sól morska – do smaku
–
Majonez – 10g
–
Awokado – 1 szt
–
Czerwona cebula siekana – 20g
–
Chili – 1/4 szt
–
Pasta Curry Zielona - 5g
–
Kolendra siekana – 1 łyżka
–
Oliwa z oliwek – 40ml
–
Musztarda delikatesowa – 10g
–
Ocet z białego wina – 20ml
–
Miód – 10g
–
Mieszanka sałat Fit&Easy –
100g
–
Papier do gotowania i smażenia
Saga
Sposób wykonania:
Przygotowanie winegretu:
Oliwę, musztardę, ocet i miód dokładnie
zmiksować. Doprawić do smaku.
Przygotowanie soli:
Filety z soli przyprawić solą i czosnkiem. Zawinąć szczelnie w papier do smażenia z winem. Gotować lub smażyć kilka minut. Po wystudzeniu lekko rozgnieść widelcem z majonezem.
Filety z soli przyprawić solą i czosnkiem. Zawinąć szczelnie w papier do smażenia z winem. Gotować lub smażyć kilka minut. Po wystudzeniu lekko rozgnieść widelcem z majonezem.
Przygotowanie sałatki:
Awokado obrać i pokroić w kostkę. Dodać cebulę,
pastę curry, siekaną kolendrę i chili. Doprawić solą, dokładnie wymieszać z
częścią oliwy. Sałatkę z awokado i rozdrobnioną solę kolejno formować w krążku.
Podawać z bukietem sałat polaną winegretem.
Listki rukoli i roszponki z pieczonym
kozim
serem w chrupiącym cieście
z suszonymi pomidorami
i pikantną oliwą
Składniki:
–
Rukola Fit&Easy – 80g
–
Roszponka Fit&Easy – 80g
–
Ser kozi rolada – 200g
–
Ciasto won-tong lub filo – 4
listki
–
Olej do smażenia ciasta
–
Suszone pomidory – 100g
–
Oliwa z oliwek – 60ml
–
Chili – 1 czuszka
–
Czosnek granulowany – do smaku
–
Sól morska – do smaku
–
Kilka pomidorków czereśniowych do
dekoracji
–
Papier do gotowania i smażenia
Saga
Sposób wykonania:
Przygotowanie pomidorów i oliwy:
Czuszkę posiekać. Suszone pomidory pokroić w
kostkę. Oliwę z oliwek wymieszać z 1/4 pokrojonych suszonych pomidorów i połową
czuszki. Doprawić czosnkiem. Do pozostałych pomidorów dodać posiekaną
część czuszki , doprawić solą i czosnkiem.
Przygotowanie sałatki:
Płaty ciasta usmażyć na rumiany kolor. Plastry
koziego sera położyć na papierze i zapiec na rumiano pod salamandrą lub w
piekarniku ( 230 C ). Na listkach sałat kolejno układać ciasto, ser i pomidory.
Całość przykryć chrupiącym ciastem i polać pikantną oliwą. Dekorować
czereśniowymi pomidorkami.
Kompozycja sałat z kurkami i wołowiną
Składniki:
–
Mieszanka sałat Fit&Easy –
100g
–
Pieczony rostbef – kilka plastrów
–
Kurki oczyszczone – 80g
–
Cebula siekana – 1łyżka
–
Olej słonecznikowy – 1 łyżka
–
Oliwa z oliwek – 30ml
–
Ocet balsamiczny – 50ml
–
Sól morska – do smaku
–
Cukier – do smaku
–
Wiśnie drylowane – kilka sztuk
Sposób wykonania
Przygotowanie winegretu balsamicznego:
Oliwę, ocet balsamiczny i wiśnie dokładnie
zmiksować. Doprawić solą i cukrem.
Przygotowanie sałatki:
Kurki lekko obsmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju. Podlać winegretem balsamicznym i pozostawić do wystygnięcia. Na talerzu ułożyć kompozycję sałat skropionych winegretem przygotowane kurki i dekoracyjnie wywinięte plastry pieczonego rostbefu.
Kurki lekko obsmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju. Podlać winegretem balsamicznym i pozostawić do wystygnięcia. Na talerzu ułożyć kompozycję sałat skropionych winegretem przygotowane kurki i dekoracyjnie wywinięte plastry pieczonego rostbefu.
Wołowina i kurki mogą być podane na ciepło
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
Składniki na 2 porcje:
–
Filet z kurczaka – 160g
–
Przyprawa do kurczaka – do smaku
–
Sos sojowy – 10ml
–
Mieszanka sałat Fit&Easy – 80g
–
Seler naciowy oczyszczony – 60g
–
Cząstki ananasa – 60g
–
Orzechy włoskie – 30g
–
Majonez – 30g
–
Wino białe wytrawne – 20ml
–
Curry – do smaku
–
Tymianek – do smaku
–
Papier do smażenia i gotowania
Saga
Sposób wykonania:
Przygotowanie kurczaka:
Mięso kurczaka obsypać przyprawą do kurczaka, skropić soją i zawinąć w papier. Usmażyć. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.
Mięso kurczaka obsypać przyprawą do kurczaka, skropić soją i zawinąć w papier. Usmażyć. Po wystudzeniu pokroić w kostkę.
Przygotowanie sosu:
Majonez doprawić curry, tymiankiem i winem
Do wystudzonego kurczaka dodać cząstki ananasa, seler naciowy pokrojony w drobne kawałki, połamane orzechy włoskie i kolorową sałatę. Doprawić sosem majonezowym
ja również byłam :)
OdpowiedzUsuńbardzo miło je wspominam!
Wyglądają wspaniale, wszystkie,wszystkie ;)) cuda ;)
OdpowiedzUsuń