Okrągły chleb pszenny
Składniki : ( 1 bochenek )
- 450g mąki pszennej chlebowej, ( typ 750 )
- 200g mąki pszennej chlebowej, ( typ 1850 )
- 500ml ciepłej wody,
- 10g suchych drożdży instant,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie :
Do dużej miski wysp mąki. Dodaj drożdże, sól i cukier. Wlej wodę. Połącz składniki za pomocą łyżki drewnianej. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 12 godzin. Na stolnicę wysyp mąkę do oprószenia i wyłóż ciasto. Wyrób dokładnie ciasto starając się złożyć kilka razy do środka. Uformuj bochenek. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik nagrzej do 240 stopni. Włóż do środka naczynie żaroodporne z pokrywką. Nagrzej naczynie. Następnie ostrożnie wyciągnij naczynie i przełóż delikatnie ciasto. Przykryj pokrywą i włóż do piekarnika na 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 220 stopni i ściągnij pokrywkę. Piecz kolejne 30 minut.
Wygląda przepysznie! Chyba muszę tez powrócić do pieczenia chlebów. Chętnie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńO wodzi na pokuszenie taki prawdziwy chlebek;)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś ... i fajne jest w nim to, że mozna zarobić wieczorem i mieć rano cieplutki na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńPiekł ktoś juz ten chlebuś, ja raz piekłam taki chleb w zaroodpornym naczyniu z przepisu z kwestia smaku i z wierzchu był super a w środku taki gumiasty..napawne był upieczony w smaku ok..ale sie zrazilam do chlebów z garnka...napiszcie kto go testował:-)
OdpowiedzUsuń