czwartek, 8 marca 2012

Jajeczne burgery z pomidorową salsą

Jajeczne burgery z pomidorową salsą


Świetna alternatywa  na śniadanie czy kolację. 
Zrób własną kombinację jajecznego burgera z ulubionymi składnikami.


Składniki : 6 jajek, garść żółtego startego sera, cebulka zielona, 4 plasterki szynki gotowanej, sól pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, 2 pomidory, łyżka świeżej posiekanej bazylii, 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 bułki, 4 listki sałaty, 4 plasterki sera.

Przygotowanie: Ugotuj na twardo 5 jajek, ostudź. Na osobnej patelni podsmaż pokrojoną na kosteczkę szynkę. Ostudzone jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj pokrojoną cebulkę zieloną, szynkę, surowe jajko, żółty ser. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor. Przygotuj salsę - obierz pomidora ze skóry, pokrój na kostkę. Dodaj posiekają świeża bazylię oraz oliwę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Bułki wsadź na 3 min do nagrzanego piekarnika. Przekrój na pół, połóż liść sałaty, ser , kotlet jajeczny i salsę pomidorowa. Przykryj górna częścią bułki.







4 komentarze:

  1. Robiłam już zwykłe jajeczne kotleciki, ale nie wpadłam na to by je przyrządzić jak burgery :) Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. czuję się zainspirowana :) super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysl! Jako fanka jajecznych kotlecikow musze koniecznie wyprobowac taka wersje :)

    OdpowiedzUsuń

Print