sobota, 24 marca 2012

Kiełbaski w cieście drożdżowym

Kiełbaski w cieście drożdżowym

Przepis jest bardzo prosty.
Świetna przekąska czy kolacja dla dzieci.
A do środka możesz zawinąć co tylko chcesz
- ser, pomidor, ketchup, pieczarki.

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 dag drożdży, łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 2/3 szklanki wody, 8 małych kiełbasek lub parówek, 2 łyżki mleka.

Przygotowanie : Do mąki dodajemy sól, olej oraz rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Wszystko dokładnie mieszany oraz wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30min do wyrośnięcia ciasta. Ciasto wałkujemy na cienki płat i owijamy nim kiełbaski. Smarujemy górę ciasta mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami. Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 15 min w temperaturze 200 stopni.



3 komentarze:

  1. bardzo ładne zdjęcia!
    są pyszne te kiełbaski - sama robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. W szklance rozpuszczać drożdże ?
    wyglądają smaaaakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w szklance,
      można dodać trochę mąki i szczyptę cukru.
      A można jeszcze łatwiej - prosto do mąki suszone drożdże - 2,5 łyżeczki.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Print