sobota, 17 marca 2012

Tropikalny chleb bananowo-ananasowy

Tropikalny chleb bananowo-ananasowy


Składniki : 5-6 szklanek mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista), 20 dag drożdży,  1/2 szklanki mleka w proszku, 1/2 łyżki soli, 1 łyżka cynamonu, 2 jajka, 3 łyżki miękkiego masła, 1 łyżka miodu, 2 dojrzałe rozgniecione banany, 100g suszonych ananasów, sok z dużej pomarańczy zmieszanej z 350ml letniej wody, 2 łyżki mleka.

Przygotowanie : Wymieszaj mąkę (5 szklanek) , drożdże, mleko w proszku, sól i cynamon w dużej misce. Dodaj jajka, masło, miód, banany, ananasy i sok z pomarańczy z wodą.Wymieszaj dokładnie, aż powstanie miękkie ciasto. Przełóż na stolnicę i wyrabiaj ciasto do uzyskania gładkiego cista. W trakcie w miarę potrzeby podsypywać mąką. Uformuj ciasto w kule i przełóż do natłuszczonej miski. Pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin. Gdy wyrośnie przełożyć  ciasto na posypany mąką blat i rozpłaszczyć. W celu usunięcia pęcherzyków powietrza. Ciasto uformować, przełożyć do formy, następnie posmarować mlekiem i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print