sobota, 3 marca 2012

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy


Składniki : 100g masła, 400g czekolady mlecznej, 3-4 łyżki złotego syropu (bądź miodu), 2 garści herbatników, mieszane owoce suszone - żurawina, pistacje (bez skorupek), orzech laskowy, dynia, rodzynki (lub Wasze ulubione według uznania) , kakao w proszku do posypania.

Przygotowanie : Rozpuścić masło, czekoladę i złoty syrop w misce ustawionej z lekko wrząca woda.  Dno miski nie możne dotykać wody. Często mieszaj masę do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmij masę z ognia i dodaj grubo pokruszone herbatniki, orzechy, pistacje, żurawinę, rodzynki. Wymieszaj delikatnie i przełóż do formy. Rozprowadź  masę bardzo starannie, lekko ją ugniatając. Wygładź wierzch. Przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godz. ( Przed podaniem najlepiej jest wstawić blok do zamrażarki na 15-30 min. ) Wyjmij blok z lodówki, oprósz kakao i pokrój na plastry.


5 komentarzy:

Print