czwartek, 15 marca 2012

Ekspresowy chleb ze słonecznikiem

Ekspresowy chleb ze słonecznikiem


Składniki : 500g mąki pszennej, 1 saszetka suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oliwy z oliwek, 250ml ciepłej wody, garść ziaren słonecznika.

Przygotowanie : W misce wymiesza ciepłą wodę, sól, cukier, oliwę. Dodać partiami przesianą mąkę z suchymi drożdżami. Dodać słonecznik. Wszystko razem dokładnie wymieszać a gdy już ciasto będzie się kleiło wyrobić ręką , podsypać mąką. Wyrobić na gładkie cisto. Odstawić na 20-30min. W tym czasie nagrzać piekarnik na 220 stopni. Uformować bochenek. piec 40-45 minut.




5 komentarzy:

  1. Faktycznie ekspresowy;) Idealny na sobotni poranek!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja mam pytanie, mogę? Widzę, że jest piekielnie kruchy i przepysznie miękki, jak idzie krojenie i smarowanie masełkiem?
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W chlebku środek jest bardzo puszysty i miękki ale zaletą jest że nie rozsypuje się.

      Usuń
  3. Każdy domowy chleb lepszy niż te sklepowe - tyle teraz o tym, jakie śmieci dodają do pieczywa!

    Jeśli mogę: Bardzo proszę o udział w badaniach osoby 18-30, najlepiej mieszkające z rodzicami, ale niekoniecznie. Będę wdzięczna za udostępnianie na swojej tablicy lub wysyłanie do znajomych:).

    http://www.facebook.com/events/358503757495487/

    OdpowiedzUsuń

Print