poniedziałek, 12 marca 2012

Sernik z gorącym sosem karmelowym i orzechami

Sernik z gorącym sosem karmelowym i orzechami


Chyba nie ma nic lepszego na początek tygodnia niż sernik z ciepłym karmelem.
Przepis jest bardzo łatwy i zawsze się udaje, tylko..nie zaglądaj do piekarnika podczas pieczenia bo wystraszy się i opadnie :P


Składniki : 50 dag twarogu na sernik zmielonego, 1/4 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, łyżka mąki ziemniaczanej,  1 opakowanie cukru waniliowego, cukier puder, 100g orzechów laskowych.

Składniki na sos karmelowy : 1½ szklanki cukru, 1¼ szklanki słodkiej śmietanki 30%,
5 łyżek wody.
 Przygotowanie: Utrzeć mikserem żółtka z masłem i cukrem na puszystą masę. Ser połączy stopniowo z masą nie przerywając ucierania. Doda cukier waniliowi i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymiesza . Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. Masę przelać do wysmarowanej masłem formy. Piec 60minut w dobrze nagrzanym piekarniku - 200stopni. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik ale sernik zostawić nadal  pozostawić w nim aż do ostygnięcia. Przygotować sos karmelowy. W garnku o grubym dnie wsypać cukier i dodać wodę. Ustawić na małym ogniu , często mieszając aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Zdjąć z ognia, dodać partiami śmietankę , delikatnie mieszając.  Garnek znowu ustawić na ogniu , ciągle mieszając aż do momentu kiedy karmel będzie bardzo gładki. Sos wylać na sernik oprószony cukrem pudrem, posypać uprażonymi orzechami laskowymi. 

3 komentarze:

  1. o matko jaka słodycz piękna.. i te orzechy, ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń

Print