niedziela, 18 marca 2012

TESTUJEMY - Chleb Ciabatta - Gotowa mieszanka

TESTUJEMY 
 Chleb Ciabatta - Gotowa mieszanka


Ostatnio będąc w jednym z sieciowych sklepów
zauważyłam na półce gotową mieszankę do pieczenia chleba.
 Rivercote CIABATTA . 
Zaciekawiła mnie bardzo bo cena bardzo przystępna a składniki jakie musiałam dodać
 to tylko woda i łyżeczka oliwy.
Wiec nic więcej nie potrzebowałam do upieczenia chleba.
Mieszanka ma wagę 1kg i według przepisu na opakowaniu starcza na 2 chleby.
Chlebek po przygotowaniu można piec w piekarniku jak i w automacie do pieczenia chleba. 
Wszystko robiłam zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu , choć mogę  powiedzieć ze bardzo mnie korciło żeby naruszyć zasady pieczenia podanego na opakowaniu.
Ponieważ czas oczekiwania aby wrzucić chlebek do piekarnika trochę mi przeszkadzał.
   Składników jest niewiele, ładnie ciasto się wyrabia a trzeba było tyle czekać
 - raz 30 min a drugi raz 45 min.
Pieczenie natomiast odbyło się bardzo szybko  to 20-25 min. 
Piekłam w silikonowej foremce 
Wiec bardzo mi to odpowiada, bo lubię przygotowywać rzeczy co szybko się robią.

Według mnie mieszanka na chleb Ciabatta przeszła test pozytywnie
W domu unosi się aromat świeżego , pieczonego chleba
Nie kruszy się 
Jest pulchny i w smaku przypomina Ciabattę.
Polecam wszystkim.

4 komentarze:

  1. Wygląda ładnie. Też kupiłam ostatnio tą mieszankę i przymierzam się do upieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ten chlebek w niedzielę. Rósł i piekł się zgodnie z przepisem. Wyszedł puszysty i wilgotny. Bardzo smaczny, choć włoskiej ciabaty moim zdaniem nie przypomina. W poniedziałek poszedł do tostera i tez zdał egzamin.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo smakowicie:-) poszukam w sklepach i na pewno upieke bo jeszcze nigdy nie pieklam chleba :-)

    OdpowiedzUsuń

Print